Toch minikermis met Koningsdag

VENRAY | Exploitant Hoefnagels uit Bakel mag volgende week rond Koningsdag eenmalig een minikermis organiseren op het Gouden Leeuwplein. De gemeente heeft een evenementenvergunning verleend voor acht attracties van donderdag 26 tot en met zondag 29 april.

Er was binnen het college discussie over het wel of niet toestaan van een tweede kermis in Venray. Kermiswethouder Ike Busser (Samenwerking) meent dat deze concurrerende kermis niet kan worden toegestaan. Maar juridisch gezien had de gemeente geen grond de vergunning te weigeren. Volgens de APV, het evenementen- en kermisbeleid en de algemene wet bestuursrecht kan de vergunning worden verleend. Bij weigering zou de gemeente onrechtmatig handelen waartegen Hoefnagels met succes in bezwaar zou kunnen gaan.

Om in de toekomst dit soort situaties te voorkomen is in het evenementenbeleid een nieuwe regel opgenomen. Er kan voortaan nog slechts één kermis per kern georganiseerd worden in de gemeente Venray. De minikermis zal dus volgend jaar niet meer terugkeren.

De gemeente is organisator van de Venrayse kermis (begin augustus) en een aantal dorpskermissen. Het college vindt extra kermissen onwenselijk. Vanwege de concurrentie en er zou een verzadiging kunnen optreden bij het publiek. Bovendien legt een kermis een groot beslag op de openbare ruimte en veroorzaakt het geluidsoverlast. Tevens bestaat de vrees dat de kwaliteit terugloopt als er te veel kermissen worden georganiseerd.

De minikermis bestaat uit grootvermaak (2x), kindervermaak (1x), behendigheidsspelen (2x), kansspel (1x) en eetzaken (2x). De acht attracties zijn: Cake walk, rups, draaimolen, Lucky duck, suikerspin/snoep, oliebollenkraam, lijntrekspel en grijpkraan.


HPV: onderhoud historische graven

VENRAY | Het Historisch Platform Venray (HPV) gaat als proef de historische graven op vak O van de algemene begraafplaats Boschhuizen aan de Spurkterdijk in Venray onderhouden. De gemeente heeft een overeenkomst afgesloten met HPV dat hiervoor een vergoeding ontvangt van 2.500 euro per jaar.

De werkzaamheden bestaan uit onderhoud van de graven, het uitvoeren van kleine reparaties, snoeien, poetsen, opruimen zwerfafval, paden schoonhouden en wekelijks schoffelen en harken.

De vrijwilligers van het HPV kunnen gebruik maken van de faciliteiten op de begraafplaats die begin jaren zeventig is aangelegd. Tussen 1972 en 1974 zijn circa 1350 graven met kruisen en grafbedekkingen van het oude kerkhof bij de Grote Kerk overgebracht naar vak O van de nieuwe begraafplaats. De gedenktekens zijn een bezienswaardigheid en vaak cultuurhistorisch waardevol.

Sinds 2008 is de gemeente gestopt met de inning van grafrechten voor vak O. Er is onduidelijkheid over de juridische status en bovendien moest er eerst een toekomstvisie komen over hoe om te gaan met de graven en grafrechten. Hiervoor is een klankbordgroep opgericht met onder meer het Historisch Platform Venray en de stichting Kruisen en Kapellen. Er is een vrijwilligersgroep gevormd die alvast het klein onderhoud gaat verrichten. Zodat vak O zijn monumentale en historische waarde kan behouden. De proef wordt eind 2018 geëvalueerd. Tevens maakt de werkgroep een inventarisatie van de bouwkundige staat van de graven.


Nieuwe voorzitter dorpsraad Leunen

LEUNEN | Annemarie van Kruijssen is de nieuwe voorzitter van dorpsraad van Leunen. Ze is de opvolger van Jeroen van de Leur die na twaalf jaar de voorzittershamer neerlegde.

Maandag kwam de nieuwe dorpsraad voor het eerst in de nieuwe samenstelling bij elkaar. Na afloop werden in besloten deel de taken opnieuw verdeeld. Annemarie van Kruijssen, werkzaam in de jeugdzorg, is al enkele jaren lid van de dorpsraad. Ger Litjens (vicevoorzitter), Gerrit Reintjes (secretaris) en Sjaak Rongen (penningmeester) bleven op hun post.

Marloes Zandbergen volgt Mieny Smits op als notulist. Naast Zandbergen zijn ook Inge Loonen en Sander Hellegers nieuwe leden in de dorpsraad.


Opening vernieuwd Schakelplein

LEUNEN | Het pleintje voor de De Schakel, de voormalige kleuterschool, is inmiddels opnieuw ingericht. Op zondag 22 april vindt van 10.00 tot 12.00 uur de officiële opening plaats.

Het plein is ingericht volgens het concept van natuurlijk spelen. Waardoor de schommel en de glijbaan zijn verdwenen. Op 5 mei worden nog twee bomen verwijderd. Een op het Schakelplein en de andere op het dorpsplein. Rondom het vernieuwde dorpsplein komt een pad voor rollators. Uit het goede doelenfonds van Dela is hiervoor een bijdrage van 1.000 euro ontvangen.

De Leunse joekskapel Krom dur d'n bocht gaat op 28 april en 16 juni twee optredens verzorgen op het plein. Om zo een steentje bij te dragen aan de herinrichting. Er wordt tevens een nieuwe boom geschonken.