Duurdere klinkers zijn toch voordeliger

VENRAY | De gemeente Venray gaat bij het vernieuwen van woonstraten voortaan de duurdere gebakken klinkers gebruiken in plaats van de huidige betonstraatstenen.

Volgens de gemeente zorgen de nieuwe klinkers voor meer geluidsreductie en comfort. Tevens zou de 'identiteit en belevingswaarde' van de straat worden vergroot. Omdat gebakken klinkers het karakter van een woonstraat versterkt.

Naast de uiterlijke kenmerken zijn de klinkers duurzamer, behouden ze beter hun kleur en is de restwaarde groter. Omdat ze duurder in aanschaf zijn is de investering groter. Maar dit wordt weer gecompenseerd door de langere levensduur en lagere exploitatiekosten van beheer.

Bij toepassing van gebakken klinkers kan in woonwijken de afschrijvingstermijn verlengd worden naar 80 jaar. Buiten het centrum is dit 40 jaar. De afschrijvingstermijn van de betonstraatstenen is 25 jaar. Het betekent een onderhoudsvoordeel van 26.500 euro per jaar. Dit is bijna 9 procent minder dan in de huidige situatie. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze klinkers zelfs wel een levensduur hebben van 125 tot 250 jaar.