Vaker gebruik van stil asfalt

VENRAY | Bij onderhoud van wegen gaat de gemeente Venray steeds meer gebruikmaken van een asfaltlaag die het verkeerslawaai voor omwonenden vermindert.

Als steenmastiekasfalt wordt toegepast op het wegdek dan betekent dit een geluidsreductie van 1 tot 2 dba voor de omgeving. Als het zogeheten fluisterasfalt wordt gebruikt dan is de geluidsafname nog groter (3 tot 4 dba). Toch heeft het fluisterasfalt weer veel nadelen.

Het steenmastiekasfalt heeft als grote voordeel dat het beter bestand is tegen vervorming van het wegdek. Bovendien is fluisterasfalt behoorlijk prijzig en is de levensduur van de asfaltlaag ook een stuk korter. Omdat fluisterasfalt minder vormvast is, is het ook minder geschikt voor wegen binnen de bebouwde kom. Vandaar dat de voorkeur van de gemeente uitgaat naar steenmastiekasfalt.

Als op alle wegen binnen en buiten de bebouwde kom dit steenmastiekasfalt wordt toegepast, dan betekent dit een extra kostenpost van 270.000 euro per jaar. Als alleen voor binnen de bebouwde kom wordt gekozen dan zijn de extra uitgaven 164.000 euro. Het college heeft gekozen voor de laatste variant omdat het effect binnen de bebouwde kom het grootst is.