De bestuursleden, met als vierde van rechts voorzitter Frans Schmeetz.
De bestuursleden, met als vierde van rechts voorzitter Frans Schmeetz. Foto: Rikus ten Brücke

"Boek voor iedereen anders"

Venray | Literair Café Venray bestaat een kwarteeuw en organiseert in het kader daarvan extra activiteiten. "De vereniging heeft al een hele periode goed gefunctioneerd", aldus voorzitter Frans Schmeetz. "Met nieuw elan hopen we er verder invulling aan te geven, zodat we nog eens 25 jaar vooruit kunnen."

Door Sven Poels

Een goed boek weet je te pakken, te prikkelen, mee te nemen naar een andere realiteit. "Het kan je kijk op zaken veranderen", aldus Frans Schmeetz (69), raslezer en ruim drie jaar voorzitter van Literair Café Venray. "Wat je eruit haalt is voor iedereen anders. Dat kan bijvoorbeeld een maatschappelijk thema zijn, de vorm van schrijven of een interessante visie." Zelf heeft hij 'intense herinneringen' aan Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch en De tweeling van Tessa de Loo. "Ook De dood van Murat Idrissi, geschreven door Tommy Wieringa, staat me bij. Daar zaten veel maatschappelijke kanten aan. Het laat zien hoe moeilijk het kan zijn om de goede keuze te maken als je in een bepaalde situatie terechtkomt."

Het werk boeide Schmeetz en zijn collega-bestuursleden zo, dat ze besloten om Wieringa uit te nodigen. "Soms kan het van toegevoegde waarde zijn om de persoon in kwestie te ontmoeten en te bevragen. Hoe komt hij of zij erop, wat is zijn of haar motivatie, wat zijn de achtergronden en wat wordt er precies bedoeld?" Op maandagavond 12 maart jongstleden beantwoordde Wieringa dit soort vragen in de Schouwburg te Venray, onder het toeziend oog van bijna tweehonderd belangstellenden. "Er komen doorgaans zo'n zeventig tot tachtig vaste bezoekers, maar met zo'n grote bekendheid is er een groter publiek. We kunnen terugkijken op een groot feest. Er was een zanggroep en beeldmateriaal geïnspireerd op het boek. En Emmy Rongen, docente op het Raayland College die op ons verzoek met haar leerlingen het boek had besproken, vertelde over haar ervaringen in de klas."

De schrijversbijeenkomsten, normaliter gehouden in het Odapark, zijn een vaste activiteit van Literair Café Venray. Schmeetz: "Dat doen we vier keer per jaar, elk kwartaal. Daarnaast organiseren we jaarlijks de Raadselige Roos, een wedstrijd voor amateurschrijvers en -dichters. Daar komen elke keer tientallen deelnemers uit Vlaanderen en een groot gedeelte van Nederland op af, waar we erg trots op zijn." Naast het vaste programma vinden er dit jaar ook bijzondere activiteiten plaats in het kader van het 25-jarig bestaan. "We zijn het jubileumjaar begonnen in september vorig jaar, toen we in het Odapark een kleine conferentie belegden. In groepsdiscussievorm bespraken we met andere culturele verenigingen uit Venray wat lezen met je doet."

Komende maandagavond (23 april) wordt er weer de samenwerking gezocht, als schrijver Jan Brokken aan de tand wordt gevoeld in dans- en partycentrum Anno'54 te Venray. "We hebben hem samen uitgenodigd met Adelbert Venray. Beide hebben we belangstelling in deze auteur, die een belangwekkend boek heeft geschreven over de Baltische staten."

Hierna zal het feestjaar op donderdag 17 mei worden afgesloten met gast Otto de Kat. "In samenwerking met de bibliotheek organiseren we die dag ook een project op zes basisscholen. De kinderen worden dan in contact gebracht met een jeugdboekenschrijver-, -illustrator en -uitgever en kunnen vervolgens zelf oefenen met een korte tekst. En om middelbare scholieren te blijven stimuleren om te lezen, zal docente Emmy Rongen in het najaar met een nieuwe groep een vervolgboek bespreken."

Schmeetz ziet het jubileumjaar als een hoogtepunt. "De vereniging heeft al een hele periode goed gefunctioneerd. Met nieuw elan hopen we er verder invulling aan te geven, zodat we nog eens 25 jaar vooruit kunnen." Aan de inzet van de preses zal het niet liggen: "De komende jaren wil ik daar goede ondersteuning voor leveren."

Voor meer informatie over Literair Café Venray surf naar www.literaircafevenray.nl.