Het gezin Sala-van Aerssen rond 1916.
Het gezin Sala-van Aerssen rond 1916. Oude foto

Gezin Sala-van Aerssen

Venray | Herman Jan Hendrik (Herman) Sala werd geboren op 16 januari 1876 in het West Brabantse Fijnaart als zoon van Johan Casper Engelbert Sala en Jacoba Maria de Bruijn.

In 1899 behaalde hij aan de Universiteit in Utrecht zijn bul en vestigde zich als rijksveearts in de Patersstraat in Venray in het pand naast de Credietbank. Op 26 mei 1903 trouwde hij met Maria Josephina Bernardina Sophia van Aerssen, die op 10 mei 1869 in Bergen (L) was geboren. Het echtpaar kreeg vijf kinderen.

De praktijk van veearts Sala strekte zich uit over Noord-Limburg en Oost-Brabant. Dat betekende urenlang fietsen over slechte wegen, zodat het regelmatig voorkwam dat zijn hulp te laat kwam. Daarom kocht hij een rijtuig en in 1912 een stoomfiets om sneller bij de boeren met zieke dieren te kunnen zijn. Vanwege het enorme kabaal van de stoomfiets werd deze in de regio berucht. Na de stoomfiets kocht Herman Sala een driewielige auto.

Op veeartsenijkundig gebied heeft Herman Sala veel betekend voor Nederland en in het bijzonder voor Venray. Hij was lid van het hoofdbestuur van de Maatschappij voor Dierengeneeskunde. In Venray verbeterde hij veel op het gebied van hygiƫne en zorgde dat er een Vleeskeuringsdienst kwam die tot over de Nederlandse grens de aandacht trok. In Venray bekleedde Herman Sala ook diverse maatschappelijke functies. Op 23 juli 1949 vierde hij zijn gouden jubileum als veearts in Venray en werd daarbij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1959 vierde hij ook nog zijn zestigjarig ambtsjubileum, maar zijn zoon had toen al een groot deel van zijn praktijk overgenomen. Later woonden Herman en Maria aan de Oostsingel. Herman Sala overleed op 84-jarige leeftijd op 17 augustus 1960 in Venray.

Op de foto v.l.n.r.: Guus; Hermien; moeder Sophia Sala-van Aerssen; vader Herman Sala; Agnes. Foto: Bron onbekend. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray