Eetadres gezocht voor Horstenaar

Venray | Op uitnodiging van Cultura Venray neemt Wim Moorman van donderdag 19 tot en met zondag 29 april zijn intrek in het pand Schoutenstraatje 15 in Venray. Zijn doel: onderzoeken of het gras bij de buren in Venray groener is of dat er toch niets boven Horst-sweet-Horst gaat. Hij wil dat onder meer onderzoeken door in gesprek te gaan met Venraynaren, rijk of arm, dik of dun, man of vrouw, jong of oud, zwart of wit. Daarom zet hij de deuren van z'n tijdelijke verblijfadres dagelijks wagenwijd open.

Op z'n weblog Horst-sweet-Horst schrijft Wim Moorman al tien jaar over Horst aan de Maas. Of het nu gaat om olifantenpaadjes, de lokale politiek, graffiti, de vee-industrie, putdeksels, het dialect, boodschappenbriefjes of kersenadresjes: (bijna) niets ontkomt aan zijn pen. Zijn beschouwingen zijn nu eens liefdevol, dan weer verontwaardigd, af en toe uitdagend, soms kritisch en heel vaak verwonderd. Thuis aan tafel gaan met Venraynaren is een andere manier om Venray te leren kennen. Daarom is Wim op zoek naar eetadresjes. Wil je Wim aan het verstand peuteren dat er niets boven Venray gaat? Zie je ernaar uit hem de les te lezen over zijn opvattingen? Wil je hem ervan overtuigen dat zelfs Venray niet de hemel op aarde is? Ga je graag met hem in gesprek over de plaatselijke politiek? Lijkt het je wel wat hem de fijne kneepjes van het Venrayse dialect bij te brengen? Ja? Nodig Wim dan uit om bij jou thuis een maaltijd te komen nuttigen.        

Stuur een e-mail (centrumvisie@culturavenray.nl) met jouw naam en adres en vermeld daarin de dagen/tijdstippen tussen 19 en 29 april waarop Wim bij jou welkom is. Wim eet overigens alles, als het maar vegetarisch is.


Avondwandeling voor jongeren

Geijsteren | Zaterdagavond 21 april organiseert Jeugd- en Jongeren-IVN Geijsteren-Venray een avondwandeling voor jeugd en jongeren van 6 tot 16 jaar in de Geijsterse Bossen.

Deze wandeling start om 19:30 uur bij de voormalige voetbalkantine in Geijsteren, Oostrumseweg 43 in Geysteren. Aanmelden via info@inv-geysteren-venray.nl. Deelname is gratis. Op deze avontuurlijke avondwandeling nemen gidsen Ruud van Veen en Wim Mommen de jonge deelnemers mee voor een spannende tocht met opdrachten in de schemer. Daarbij gaan ze niet alleen over de gebaande paden, maar soms ook over kleine smalle paadjes, dwars door het bos. Een avondwandeling is anders dan overdag, je hoort heel andere geluiden, ziet minder kleuren en voelt een andere sfeer. Aan het einde van de tocht om 21.00 uur schuiven de deelnemers aan bij een kampvuur. Hier mogen ze broodjes bakken, naar een spannend verhaal luisteren en meezingen met een gitaar spelende troubadour.


Wereldpaviljoen zoekt vrijwilligers

Steyl | Het Wereldpaviljoen Steyl gaat het vrijwilligerskorps uitbreiden. Dit vanwege de uitbreiding van activiteiten. Doordat op de woensdag- en zondagmiddag steeds maar bezoekers komen en door de week geregeld grotere groepen het Wereldpaviljoen bezoeken, is deze uitbreiding dringend noodzakelijk.

Op dit moment telt het Wereldpaviljoen zeventig vrijwilligers, onder wie ook een aantal uit de gemeente Venray, die enkele uren in de week of per maand actief zijn in Steyl. De vrijwilligers kunnen op allerlei terreinen worden ingezet. De leeftijd is niet van belang, jong en oud is welkom. Na een kennismakingsgesprek kan de kandidaat vrijwilliger zelf een keuze maken. Zo zijn er plaatsen in de horeca (La Cantina) waar de bezoekers worden ontvangen en iets kunnen nuttigen.

Andere vrijwilligers zijn actief bij de afdeling recreatie en begeleiden bezoekers door de culturele attractie of spelen zelf een rol in het dorpje San Pedro. Handige en creatieve mensen zijn van harte welkom. Bovendien zoekt het Wereldpaviljoen vrijwilligers die bij de afdeling educatie aan de slag kunnen. Dat houdt in het begeleiden van schoolklassen die op bezoek zijn in het kader van Wereldburgerschap.

Het Wereldpaviljoen zoekt vrijwilligers in de leeftijd van 18 tot en met 100 jaar die affiniteit hebben met andere culturen. Reageren kan via e-mail info@wereldpaviljoen.com of voor meer info www.wereldpaviljoen.com. Nadere informatie via telefoon 06-55620769.


Coach4you Venray helpt kinderen

Venray | Voor kinderen is de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs een grote stap. De vrijwilligersorganisatie Coach4you wil kinderen – die het nodig hebben – ondersteuning bieden, zodat zij met succes de brugklas afronden. Coach4you is bedoeld voor leerlingen, die door een aantal risicofactoren met name in de brugklas extra ondersteuning nodig hebben.

De risicofactoren kunnen in de omgeving van het kind liggen als bij het kind zelf. Zo kunnen bijvoorbeeld de ouders hun kind niet altijd de ondersteuning geven die ze willen, omdat ze onvoldoende de Nederlandse taal beheersen en/of het onderwijssysteem niet kennen. Het kan ook zijn dat het kind onder zijn niveau presteert of gedragsproblemen heeft. Het kind kan weinig weerbaar zijn, erg stil, bang of onzeker; dyslectisch, hoogbegaafd, hyperactief of licht autistisch e.d. Doorgaans vallen deze kinderen buiten de professionele hulpverlening, maar zij hebben wel extra ondersteuning nodig. Ouders kunnen in overleg met de basisschool hun kind aanmelden. De basisscholen in Venray zijn geïnformeerd.

Tot 30 april kunnen kinderen worden aangemeld. Voor meer informatie: www.coach4youvenray.nl. Vrijwilligers zijn welkom en kunnen via de website informatie aanvragen.