Voedselbossen

Venray | IVN Geijsteren-Venray houdt op maandag 23 april een lezing over voedselbossen als natuurrijke landbouwmethode. De lezing start om 20.00 uur in zaal de Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray, en wordt verzorgd door Wouter van Eck. De lezing is gratis voor leden van IVN-Geijsteren-Venray. Niet-leden betalen voor het bijwonen van de lezing een bijdrage van 2 euro.

Tijdens deze lezing geeft Wouter van Eck uitleg over voedselbossen als natuurrijke landbouwmethode aan de hand van inspirerende voorbeelden uit het Voedselbos Ketelbroek bij Groensbeek. Landbouw en natuur lijken elkaar tegenwoordig uit te sluiten.

Aanleg van voedselbossen kan helpen deze kloof te overbruggen.

Acht jaar geleden werd op een kale maisakker bij Groesbeek door Wouter van Eck en Pieter Jansen het eerste voedselbos van Nederland aangelegd. Een voedselbos levert na enige tijd een hoge productie van fruit, noten en eetbaar blad.

Tegelijkertijd herbergen voedselbossen veel (zeldzame) natuurwaarden.

Wouter van Eck was campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie en directeur bij Stichting Floron. Nu zet hij zich namens Stichting Voedselbosbouw Nederland in om de kennis over voedselbossen te stimuleren.

Het gaat hierbij om een duurzaam landbouwconcept, omdat het systeem geen (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen of kunstmatige beregening nodig heeft.