Actief voor het waterschap

Roermond | Waterschap Limburg houdt een informatieavond op maandag 16 april vanaf 19.30 uur voor iedereen die geïnteresseerd is in de gratis cursus Actief voor het waterschap die op maandag 4 juni van start gaat. De cursus vindt plaats in het hoofdkantoor in Roermond, waar leden van het Algemeen Bestuur en de dijkgraaf meer gaan vertellen over het waterschap en het werk van de bestuurders.

In Limburg zijn 1428 stuwen en 515 regenwaterbuffers. Hier wordt per jaar 150 miljoen m3 afvalwater gezuiverd. Naast het zorgen voor veilige dijken, droge voeten en schoon en voldoende water zijn ook dit zaken en taken waar Waterschap Limburg voor verantwoordelijk is.

Dijkgraaf Patrick van der Broeck uit Oirlo is in de aanloop naar de waterschapsverkiezingen van 2019 namelijk op zoek naar nieuwe bestuursleden. Zij zien erop toe dat het waterschap haar taken op een goede manier uitvoert. Patrick van der Broeck: "Een functie in het Algemeen Bestuur van een waterschap is belangrijk werk dat er toe doet, mede omdat het van invloed is op onze eigen leefomgeving. Een goede invulling van deze publieke taak is iets waarvan niet alleen wij, maar hopelijk ook onze kinderen de vruchten van kunnen plukken. Daarom biedt Waterschap Limburg inwoners van Limburg de kans een cursus te volgen waarbij ze leren wat het inhoudt om bestuurslid te zijn voor het waterschap"; aldus Van der Broeck.

Wie affiniteit met deze materie heeft of wil krijgen is welkom op de vijfdelige cursus die op 11 juli wordt afgesloten met een excursie en aansluitend een vergadering van het Algemeen Bestuur.

Aanmelden voor de voorlichtingsavond kan tot en met vrijdag 13 april via e-mail waterschapsverkiezingen@waterschaplimburg.nl of via www.waterschaplimburg.nl.


Open dag zorgboerderij Samen

Overloon | In mei is het tien jaar geleden dat zorgboerderij Samen de deuren opende. "En dat moet gevierd worden", aldus zorgboerin Iet Cremers.

Ze is trots op Samen, dat uit passie is ontstaan. Cremers werkte jarenlang in de reguliere zorg, maar die voelde te georganiseerd met weinig tot geen ruimte voor spontaniteit. Dingen moesten in drievoud aangevraagd worden en afwijken van het vaste pad was lastig. Cremers was van mening dat het ook anders moest kunnen. Ze wilde haar bezoekers een huiselijk sfeer bieden, zoveel mogelijk het gezinsleven nabootsen en zo ontstond zorgboerderij Samen. Een plek waar de zorg tijdelijk uit handen wordt genomen zodat de mantelzorger even op adem kan komen. Natuurlijk heeft elke bezoeker zijn eigen zorgplan, een passend programma en is er ook contact met het thuisfront, maar dat komt op een natuurlijke manier terug in de begeleiding. Het unieke van Samen is de diversiteit, zowel qua leeftijd als qua aandoening, zo is de jongste 29 en de oudste 84 jaar. De zorgboerderij is er voor mensen die behoefte hebben aan structuur in de dag, dementie, autisme, maar ook met een niet aangeboren hersenafwijking. Cremers kijkt met veel plezier terug op tien jaar zorgboerderij Samen. Reden dan ook om deze mijlpaal te vieren. Dat gebeurt op zondag 6 mei met een feestelijke open dag met livemuziek. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen en de sfeer op de boerderij te proeven. De staldeuren staan tussen 10.30 en 16.00 uur voor iedereen open. Zorgboerderij Samen is gelegen aan de Venrayseweg 19 in Overloon. Kijk voor meer informatie op de website www.zorgboerderijsamen.nl.


Vergadering AVOS

Venray | Tijdens de halfjaarlijkse ledenvergadering van seniorenvereniging AVOS gaven vertegenwoordigers van het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) een presentatie.

Daarin kwam aan de orde de doelstelling en werkwijze van het GPV. Ook werd aandacht besteed aan het in 2016 van kracht geworden VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking. Daarbij gaat het om beperkingen in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen zichtbare fysieke beperkingen. Een ervaringsdeskundige, lid van de AVOS die als gebruiker van een scootmobiel deel uitmaakt van de Venrayse samenleving, vertelde van haar ervaringen.

Dat ondanks de aandacht die er in de gemeente is ten aanzien van de toegankelijkheid van openbare gebouwen als de schouwburg en het museum er nog punten zijn die verbeterd kunnen worden. Zo merkte een van de aanwezigen op dat er bij Museum de Borggraaf geen knop is waarmee de deur automatisch geopend kan worden. Wel is er een, overigens niet zo goed zichtbare, deurbel.

Bij aanbellen is het dan wachten of er iemand komt om die deur open te doen. Uit de zaal kwamen ook opmerkingen ten aanzien van de toegankelijkheid van stembureaus tijdens de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen.

De gemeente is verplicht te zorgen dat minimaal 25 procent van de stembureaus goed toegankelijk moet zijn voor mensen met een fysieke beperking. Venray voldoet ruimschoots aan deze landelijke norm.

De klacht tijdens deze voorlichtingsmiddag betrof de toegankelijkheid van het stembureau aan de Beukenlaan. Dit stembureau was voorheen gevestigd in Beukenrode en was daar wel goed toegankelijk. Inmiddels is bekend dat bij de volgende verkiezingen álle stembureaus goed toegankelijk moeten zijn voor mensen met een fysieke beperking en dat deze problemen zich dan niet meer voor zullen doen/mogen komen.

AVOS en het GPV realiseren zich dat er de komende jaren op het gebied van de rechten van mensen met een beperking veel werk gedaan moet worden aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid van onder andere winkels en horecabedrijven. Dat verdient blijvende aandacht en acties van de gehele Venrayse gemeenschap.

Op zaterdag 19 mei wordt gemeentebreed het VN-verdrag, middels een manifestatie op het Schouwburgplein, onder de aandacht gebracht. De organisatie hiervan is in handen van het Gehandicaptenplatform Venray.