Afbeelding
Foto:

Lezing over Ooijen-Wanssum

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 16 april vanaf 19.30 uur een lezing in de zaal van Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray. Deze lezing wordt verzorgd door René Isarin en heeft als titel Ooijen-Wanssum: Parel van de Maasvallei 15.000 jaar landschap en mens

In de laatste paragraaf van het artikel in nummer 7 van Venrays Verleden uit 2015 stond: 'In 2015 hopen we het waarderende proefsleuvenonderzoek af te ronden. Dan hebben we voor het eerst een onderzocht beeld van waar in het landschap van de hoogwatergeulen en weerdverlagingen de mens gewoond en gewerkt heeft. Dan weten we of ons verwachtingsmodel klopte.' Inmiddels is het 2018 en zijn de civiele werkzaamheden gestart. Tegelijk wordt er nog steeds archeologisch onderzoek gedaan in wat zonder twijfel tot de mooiste stukjes rivierengebied van Nederland behoort: plangebied Ooijen-Wanssum.

In deze presentatie pakt Isarin, adviseur archeologie en landschap van het project de draad op, en presenteert hij wat er allemaal in de laatste jaren aan kennis is vergaard en wat er nog komen gaat. Daartoe behoren de zeer bijzondere vindplaatsen uit het Mesolithicum en Neolithicum, aangetroffen op de oude oeverwal van de Maas tussen Blitterswijck en Broekhuizenvorst. Locaties waar vroegere bewoners decennia lang hun vuurstenen gereedschappen fabriceerden.

Ook is er ruime aandacht zijn voor het ontstaan van het bijzondere rivierenlandschap en wat daar nu nog van te zien is. Een verhaal over vlechtende en een meanderende Maas, soms eroderend, soms de brenger van zand en grind. Over de bewegingen in de aardkorst, de wind en uiteraard de onvermijdelijke mens. Spreker René Isarin (1965) is geo-archeoloog en adviseert vanuit zijn bedrijf Crevasse Advies al tien jaar initiatiefnemers in de ruimtelijke ontwikkeling.

De lezing wordt gevolgd door een busexcursie op zaterdag 21 april naar het gebied. Wie aan deze excursie wil deelnemen kan zich aanmelden bij Geert Nelissen via e-mail geertnelissen@home.nl.