Afbeelding
Foto:

Blauwborst spotten in Peel

America | IVN Geijsteren-Venray houdt op zondag 15 april de jaarlijkse blauwborstwandeling in de Mariapeel. De wandeling start om 7.00 uur op de Zwarte Plakweg (Midden-Peelweg vanuit Venray ter hoogte van het tankstation bij America rechts afslaan).

Een van de eerste zangvogels die terugkomt uit Afrika is de gekleurde blauwborst. Deze insecteneter is vanaf maart, begin april weer te zien in moerassige gebieden, zoals de peel. Zo geheimzinnig als de vogel in de broedtijd is, zo opvallend is zijn baltsritueel in het vroege voorjaar. In maart en april zingt de blauwborst het liefst van een verhoging in het rietland en ruigte; zijn blauwe borst met witte vlek opvallend
vooruit.

De vogel is een meester in het imiteren van andere vogels die naast hem in het territorium leven. Om zijn lied kracht bij te zetten, stijgt de vogel al zingend de lucht in om vervolgens met zijn uitgewaaierde bruinrode staart als een parachuutje naar beneden te komen.

Maar niet alleen de blauwborst is de moeite waard om vroeg uit de veren te komen. Ook de stilte van het Peelgebied met zijn vennen, rietkragen en berken is de moeite waard. Ook zijn er nog vele andere vogelsoorten te zien.

Foto: IVN.


Workshop palletschilderen

Overloon | In Ontmoetingspunt 't Helder aan de Helderseweg 31 in Overloon wordt op vrijdag 20 april van 13.30 tot 17.00 uur een workshop palletschilderen gehouden.

Aanmelden kan via e-mail t-helder@ziggo.nl of via telefoon (0478)641404, 06-27007511. Zie ook www.helder-overloon.com.