'CDA en Venray Lokaal in coalitie'

VENRAY | De twee grootste partijen CDA (negen zetels) en Venray Lokaal (vijf zetels) moeten deelnemen aan de nieuwe coalitie. Dat is de wens die vrijwel alle partijen uitspraken tijdens de verkenningsronde. Omdat deze combinatie het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag. De voorkeur gaat uit naar een brede coalitie van meer dan veertien zetels. Dit betekent dat een derde en mogelijk vierde partij aansluit.

Door Henk Willemssen

Dat werd vrijdagavond in het gemeentehuis bekend. Tijdens de verkenningsfase sprak het CDA als grootste partij met delegaties van de andere zes partijen. Deze week is de informatieronde van start gegaan. Ook voor deze fase is twee weken uitgetrokken. De opzet is hetzelfde. Het CDA praat opnieuw met de zes andere partijen afzonderlijk. Op vrijdag 20 april wordt er weer in een openbare zitting in het gemeentehuis verslag uitgebracht.

Alle partijen zijn dus nog binnenboord gebleven. "Het streven is een stabiele coalitie met een brede basis. Er zijn nog veel variaties mogelijk", verwoordde CDA-voorzitter Evert Voorn. Zo kunnen D66 en/of Samenwerking aanschuiven bij het CDA en Venray Lokaal. Ook kan het CDA verder in de vorige coalitie (met D66 en Samenwerking) die vijftien van de 27 zetels behield. Een combinatie van de drie grootste partijen (CDA, Venray Lokaal en SP) lijkt het niet te worden. "Dan zijn er partijinhoudelijk grotere verschillen", aldus Voorn.

In de informatieronde komen belangrijke thema's aan bod als energietransitie, leefomgeving en duurzaamheid. "Dan willen we ook over de komende vier jaar heenkijken", verklaarde Voorn. "Dan komen vanzelf de verschillen of gezamenlijke ambities aan het licht."

Het CDA vindt het te vroeg om nu al te koersen op een coalitie met Venray Lokaal. Henk Bisschops (PvdA) had andere verwachtingen. "We moeten niet twee weken gezellig gaan praten." Ook Remy Aarts (D66) had zijn bedenkingen. "Het CDA maakt het zich onnodig moeilijk door met zes partijen twee weken koffie te gaan drinken. Er worden geen grote stappen gezet. Partijen houden hun kaarten voor de borst", verwachtte hij.

Dat is volgens Jan Loonen (CDA) zeker niet de bedoeling. "Want we gaan op thema's de diepte in. Om naar een coalitie toe te werken. Dan kun je niet de kaarten voor de borst houden. We willen kijken wat ons bindt of juist niet. Het lijkt misschien iets langer te duren maar daar hebben we bij de volgende stap profijt van."


Brugman en Leenders in race voor wethouder

VENRAY | Vrijdagavond tijdens de afsluiting van de verkenningsfase voor een nieuwe coalitie hebben Samenwerking en Venray Lokaal hun wethouderskandidaat bekendgemaakt.

Venray Lokaal schuift Carla Brugman naar voren. Dat meldde Tino Zandbergen: "We hebben een ervaren bestuurder die breed inzetbaar is." Brugman was van 2006 tot 2009 al wethouder van Meerlo-Wanssum. Momenteel is ze ook fractieleider van GroenLinks in Provinciale Staten. "We willen er helder in zijn en leggen onze kaarten open op tafel", zei Zandbergen die vroeg aan de andere partijen dit ook te doen.

Samenwerking was eerst niet van plan nu al naar buiten te komen met de wethouderskandidaat. Toch meldde Theo Mulders dat fractieleider Martin Leenders de beoogde opvolger is van de vertrekkende Ike Busser. Leenders is raadslid vanaf 2002 en de meest logische kandidaat voor de lokale partij. Hij was bij de laatste twee verkiezingen ook lijsttrekker.

De kandidaten van het CDA (Jan Loonen en Anne Thielen) en D66 (Martijn van der Putten) waren al eerder bekend. De SP houdt zijn mogelijke wethouder nog achter de hand. "We hebben een uitstekende kandidaat. Maar we vinden het te vroeg de naam nu al bekend te maken", zei Joep Gielens. "Dat heeft te maken met de huidige baan. Later als de coalitie meer concreet is zullen we bekendmaken wie het is." De kleinste partijen PvdA en VVD gaven al direct na de verkiezingen aan voorlopig aan de zijlijn te staan.


Plannen maken voor toekomst Smakterbroek

SMAKT/GEIJSTEREN | Waterschap Aa en Maas gaat plannen ontwikkelen voor de toekomst van Smakterbroek. Dit is het gebied rond Vierlingsbeek, Smakt-Holthees, Maashees en Geijsteren. Het waterschap vraagt aan bewoners en gebruikers om mee te denken over de inrichting van het gebied tijdens een bijeenkomst op woensdag 18 april.

Ook de gemeenten Boxmeer en Venray, de dorpsraden, de provincies Noord-Brabant en Limburg en organisaties van natuurbeheer en agrariërs zijn betrokken bij de plannen.

Er liggen verschillende opgaven in het gebied en tegelijkertijd zijn er kansen. In twee vervolgbijeenkomsten, eind dit jaar en begin 2019, worden oplossingen voor de lange termijn besproken en de maatregelen die daarbij horen. In de tussentijd doet het waterschap onderzoek naar de gevolgen voor de natuur en waterstanden. Het doel is de natuurlijke inrichting van de beken Loobeek, Vierlingsbeekse Molenbeek en Campagnebeek af te ronden. Er wordt gezocht naar maatregelen om de wateroverlast, zoals die in juni 2016 optrad, te verkleinen of voorkomen. Tevens moet worden ingespeeld op de klimaatverandering en de gevolgen hiervan voor het hoogwater van de Maas, het grondwater en regenwater.

Er zijn al enkele ideeën om verder uit te werken, zoals natuurontwikkeling in Boschhuizerbergen, Landgoed Geijsteren en de Maasheggen. Door meer ruimte te geven aan de Maas liggen er kansen voor uitbreiding van recreatie en toerisme, landbouw op goede gronden en betere leefbaarheid van de dorpen.