Nicole Geurts blijft dit jaar in Venray tijdens Koningsdag. Zij is lid van het Oranjecomité.
Nicole Geurts blijft dit jaar in Venray tijdens Koningsdag. Zij is lid van het Oranjecomité. Foto: Henk Lammen

"Feest voor iedereen!"

Oirlo | Nicole Geurts (19) uit Oirlo maakt dit jaar deel uit van het Oranjecomité Venray. Als stagiaire van de opleiding marketing, communicatie en evenementenorganisatie van ROC Nijmegen is ze nauw betrokken bij de activiteiten op Koningsdag in Venray.

Door Henk Lammen

Ze is dit jaar de jongste in het Oranjecomité Venray, maar wel enorm betrokken bij de voorbereidingen van het evenement op vrijdag 27 april. "Ik ga de laatste jaren steeds naar Eindhoven om Koningsdag te vieren. Dit jaar blijf ik dichter bij huis", lacht ze. Op zoek naar een stageplaats in een regio met veel evenementen kwam ze bij toeval terecht bij de gemeente Venray. "Er was een plek vrij om de Koningsdag mee te organiseren, maar ook andere activiteiten zoals de lintjesregen, de prinseninstallatie en Dodenherdenking." De uitdaging om in Venray evenementen aan te pakken, greep ze met beide handen aan. Vijf dagen per week steekt ze in de voorbereiding van de verschillende activiteiten. Koningsdag 2018 is de grootste klus. "Op het moment dat je meedraait in het Oranjecomité merk je pas hoeveel werk er verzet moet worden." Nicole is vooral verantwoordelijk voor het middagprogramma op de pleinen. "In de afgelopen jaren viel het feest na de kindermarkt een beetje stil. Dit jaar proberen we dit te voorkomen door het middagprogramma naadloos over te laten vloeien in de kindermarkt." Zo staat er op het Henseniusplein een kindertent (overkapping) waar de kinderen terecht kunnen voor tal van activiteiten zoals schminken, vlinders vouwen, ballonnen knopen, sjoelen en een foto maken in de koninklijke troon. Verder is er een dj en zijn er op alle pleinen dansdemonstraties van dansscholen uit Venray. Rond de overkapping is er de wekelijkse minimarkt. "Een programma voor jong en oud. De kinderen kunnen zich vermaken met alle activiteiten en de ouderen heerlijk vertoeven op een terrasje om te genieten van een hapje en een drankje. En muziek en dans. Het moet een feest voor iedereen worden."

Kindermarkt

De kindermarkt op het Henseniusplein en het Schouwburgplein in Venray is traditioneel de grote trekpleister tijdens Koningsdag. De markt is uitsluitend bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar en duurt van 07.00 tot 12.00 uur. Om het evenement te doen slagen, doet het Oranjecomité Venray een beroep op de deelnemers zich te houden aan de spelregels. "De naam zegt het al, het is een markt voor kinderen om hun spulletjes te koop aan te bieden. Dat ouders aanwezig zijn om hun kind te ondersteunen, is natuurlijk geen enkel probleem. Maar er moet op een verkoopplaats wel minimaal een kind aanwezig zijn. Het is niet toegestaan dat ouders zelf actief spullen verkopen", aldus Nicole Geurts. Op een verkoopplaats moet minimaal 75% van de aangeboden goederen kinderspeelgoed zijn. De (professionele) verkoop van gebruiksartikelen, zoals bijvoorbeeld witgoed , kleding, meubels, auto-onderdelen en dergelijke is niet toegestaan. Het gebruik van open vuur, bak- en braadtoestellen is in verband met de veiligheidsvoorschriften niet toegestaan. De verkoop van eten en drinken is niet toegestaan in verband met de voedselveiligheid. Geurts: "En om alles gladjes te laten verlopen, verzoeken wij de deelnemers de aanwijzingen van de toezichthouders op te volgen."