Dr. Poelsschool op monumentenlijst?

VENRAY | De stichting Venray Monumentaal heeft bij de gemeente het verzoek ingediend om de Dr. Poelsschool te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst. Het verzoek, dat ondersteund wordt door welstandscommissie ARK, is begin februari gedaan.

Het college heeft nog geen besluit genomen. Het speelt juist op het moment dat de Dr. Poelsschool op de nominatie staat voor sloop. B en W hebben immers deze locatie aan de Hoenderstraat aangewezen als beste plek voor de nieuwe supermarkt van Aldi. Dit betekent dat de Dr. Poelsschool moet worden gesloopt.

Venray Monumentaal wijst op het historisch belang van het behoud. De Dr. Poelsschool is een zogeheten halschool die net als de Henseniusschool (nu De Kemphaan) in 1954 is gebouwd door aannemersbedrijf Nelissen. In tegenstelling tot De Kemphaan verkeert het gebouw van de Dr. Poelsschool aan de buitenkant nog in originele staat.

Het is een mooi voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur van na de Tweede Wereldoorlog. Gebruik van nieuwe materialen zorgden voor architectuur van vernieuwing en optimisme. Door stedenbouwkundige ingrepen verdwijnen steeds vaker gebouwen uit deze periode. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed pleit dan ook voor bescherming van het erfgoed uit begin jaren vijftig. Venray Monumentaal vindt het van belang dit gebouw, dat in gebruik is door Omroep Venray en de Zangers van St. Frans, te behouden als gemeentelijk monument.

Wethouder Jan Loonen (CDA) wilde niet op de kwestie vooruitlopen. "Het college heeft een keuze gemaakt. Het oordeel is nu aan de raad." Planologe Sonja van Griethuysen haalde aan dat de komst van Aldi een 'forse ingreep' betekent voor dit gebied aan de Hoenderstraat. Bovendien verkeert het gebouw van Dr. Poelsschool in goede staat, in tegenstelling tot het schoolgebouw van De Toverbal dat de alternatieve plek is. "Nadeel van De Toverbal is weer de solitaire ligging. We zien Aldi liever dicht bij het winkelcentrum om het te versterken."