Raad twijfelt hevig over beste plek Aldi

VENRAY | Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Aldi een nieuwe supermarkt gaat vestigen aan de Hoenderstraat in Venray. Tijdens de voorbereidende bespreking van vorige week woensdag bleken er nogal wat obstakels te zijn. Naast parkeer- en verkeersproblemen moeten twee beeldbepalende gebouwen – de voormalige Dr. Poelsschool en een woonhuis - worden gesloopt. Tevens verdwijnt de groene uitstraling in deze hoek.

Door Henk Willemssen

Basisschool De Toverbal, in de wijk noordwest, is een alternatieve plek. Die wordt achter de hand gehouden voor het geval het plan aan de Hoenderstraat sneuvelt. Het college spreekt de voorkeur uit voor de Hoenderstraat. Op 17 april neemt de gemeenteraad een besluit. Mark van Herk van Aldi vertelde dat op de locatie van De Toverbal een hogere omzet kan worden behaald. "Omdat er meer ruimte is voor het verkeer en parkeren." De Toverbal grenst aan de Noordsingel als grote ontsluitingsweg. Van Herk was het eens met Carla Brugman (Venray Lokaal) om de plannen voor beide locaties verder uit te werken. "De Toverbal heeft de meeste plussen", zei Brugman. "Dan is er ook wat te kiezen."

Voorzitter Rob van Leuven van het aanjaagteam centrumvisie sprak zijn voorkeur uit voor de Hoenderstraat. Hij meldde dat Aldi 12.000 bezoekers per week trekt, meer dan 600.000 per jaar. "Hiervan bezoekt 65 procent een of meerdere andere winkels. We bereiken het maximale effect als Aldi zo dicht mogelijk bij het centrum ligt." Bewoners van de Hoenderstraat denken er heel anders over. Zij vrezen de toename van (vracht)verkeer, verkeersproblemen en overlast van laden en lossen.

Tino Zandbergen (Venray Lokaal) wees op de voorspelde hoge bezoekersaantallen. "Daar zou de Efteling blij mee zijn. Al die verkeersbewegingen leggen een grote druk op de binnen- en buitensingels" Ook Van Herk toonde zich bezorgd. "Want niemand wil verkeersopstoppingen."

Planoloog Sonja van Griethuysen reageerde dat er nog verkeersonderzoeken volgen. "Volgens onze verkeerskundige kunnen de wegen de bezoekersstromen aan." Daan Janssen (D66) sprak al eerder zijn voorkeur uit voor de noordwesthoek. "In Brabander is geen ruimte meer. De Toverbal is de laatste kans." Op de vraag van Janssen antwoordde Van Herk dat Aldi geen echte voorkeur heeft voor een van de twee locaties. "Het beste is daarom beide locaties parallel uit te werken. Zodat we op de ene kunnen terugvallen, als de andere afvalt." Jan Hendriks (SP) wees erop dat het parkeerterrein bij Aldi binnen de blauwe zone valt. "Aldi-bezoekers zullen daarom niet snel nog naar het winkelcentrum gaan", meende hij.