Verkeersproef op het Lovinckplein

Ysselsteyn | Er moet een verkeersproef komen om zwaar verkeer nog beter van het Lovinckplein in Ysselsteyn te weren. De proef bestaat uit een tijdelijke versmalling van de inrit aan de noordzijde en betere bebording. Dat bleek vrijdagmiddag tijdens een bijeenkomst bij Roelanzia in Ysselsteyn.

Het is voor vracht- en landbouwverkeer verboden om vanaf de N277 het plein op te rijden. Dat verbod wordt volgens omwonenden en belanghebbenden met enige regelmaat genegeerd. Bij de stoplichten mag zwaar verkeer wel het plein oprijden. De gemeente Venray gaat de proef nu voorbereiden en gaat zes maanden duren. Daarna volgt een evaluatie.

Het Lovinckplein is in 2015 heringericht en in 2016 zijn er verkeersbesluiten en maatregelen genomen om het doorgaande vracht- en landbouwverkeer van het plein te werenmet name het doorgaand zwaar verkeer.. Zwaar verkeer met een bestemming aan het Lovinckplein mag hier wel komen. Echter niet via de noordzijde vanwege het inrijverbod aan deze zijde, maar wel via de verkeerslichten of de Kerkweg.

Destijds is een mix van maatregelen genomen: geslotenverklaring vracht- en landbouwverkeer noordzijde Lovinckplein (ondersteund met vooraankondiging), geslotenverklaring vracht- en landbouwverkeer ten noorden van de Ringweg op de Timmermansweg (ondersteund met bord 'doorgaand verkeer rechtsaf'), geslotenverklaring vrachtverkeer op de Peter Janssenweg aan de zuidzijde voor beide richtingen en geslotenverklaring landbouwverkeer op de Kerkweg aan de westzijde. Deze maatregelen leveren dus nog niet het gewenste resultaat.

Bij de herinrichting van het plein verdween onder meer het trottoir aan de zijde van Roelanzia en supermarkt Coop. Voetgangers voelen zich sindsdien niet meer veilig als ze op straat lopen. Automobilisten zouden ook regelmatig veel te hard rijden. Uit metingen van de gemeente bleek dat het verkeer zich over het algemeen redelijk aan de maximaal toegestane snelheid houdt, maar de perceptie van de omwonenden over het aantal vrachtauto's en de snelheid is anders. Tijdens de bijeenkomst in Roelanzia passeerden meer mogelijke maatregelen de revue om het zware verkeer beter van het Lovinckplein te weren. Maar onder meer afsluiting was volgens de aanwezigen geen reƫle optie. Zeker niet omdat er dan meer verkeer langs 't Zorghuus komt rijden en horeca en detailhandel ter plaatse moeilijker bereikbaar zouden worden.

Gemeente en omwonenden willen graag snel met de proef starten en de gemeente gaat daartoe eerst nog uitzoeken of alle verantwoordelijkheden bij Venray liggen. Anders wordt ook de provincie Limburg bij de proef betrokken.