Wethouder Anne Thielen en burgemeester Hans Gilissen legden de eerste steen.
Wethouder Anne Thielen en burgemeester Hans Gilissen legden de eerste steen. Foto: Henk Lammen

Eerste steen mfc Vredepeel gelegd

Vredepeel | De dorpswerkgroep Vredepeel Nieuwe Balans verbouwt de kerk tot een gemeenschapsaccommodatie voor ontmoeting, recreatie en culturele activiteiten. Het college van B en W van de gemeente Venray steunt de realisatie van dit nieuwe multifunctioneel centrum (mfc) in Vredepeel.

De parochiegemeenschap blijft behouden door een deel van het gebouw voor kerkelijke functies te gebruiken. Er komt een kerkgedeelte met zo'n zestig zitplaatsen.

Toon van Hoof van Vredepeel Nieuwe Balans is trots op het nieuwe mfc. "We hebben in Vredepeel geen horeca en het oude gemeenschapshuis heeft zijn beste tijd wel gehad. Daar is de laatste jaren niks meer aan gedaan. Het is voor de komende generaties belangrijk dat Vredepeel blijft vernieuwen."

De gemeente steunt het zelfsturingsplan met 413.200 euro. Ook de provincie Limburg en de parochie dragen financieel bij. De afspraken met de gemeente zijn vastgelegd in een ontwikkelingsovereenkomst. Na jaren van voorbereiding en afstemming is de ontwikkeling van het nieuwe centrum gestart. De eerste steen werd woensdagmiddag gelegd door burgemeester Hans Gilissen en wethouder Anne Thielen. Voor de burgemeester was het een thuiswedstrijd. "Ik ervaar absoluut geen overlast. Het is mooi om te zien dat zulke projecten door de gemeenschap worden opgezet. Het is ontzettend belangrijk voor Vredepeel", vertelt Gilissen enthousiast. Thielen is het met hem eens. "Fijn dat de gemeenschap nu daadwerkelijk met dit vernieuwende en unieke plan aan de gang kan gaan."

Het nieuwe mfc wordt waarschijnlijk begin 2019 geopend, daarna sloopt het dorp het oude gemeenschapsgebouw en wordt de openbare ruimte ook door het dorp heringericht. "Hoe dat er precies uit komt te zien, is nog niet bekend", vertelt Van Hoof. "De gemeenschap steekt voor het nieuwe mfc zelf de handen uit de mouwen. Veel grondwerk is verricht door vrijwilligers en dat moet ook wel, want het is een duur project."

Het is de bedoeling dat het nieuwe carnavalsseizoen in het nieuwe multifunctioneel centrum wordt gehouden. "Daar gaan we wel voor. De aannemer is waarschijnlijk rond november klaar en dan kunnen we beginnen met de inrichting. Het gemeenschapshuis wordt ongeveer net zo groot als De Kleine Loef, maar er komt een mooi kroeggedeelte bij met glazen pui. Dat zorgt voor een open karakter. We mogen hier als Vredepeel ontzettend trots op zijn."

De parkeerplaatsen voor de kerk en bij het huidige gemeenschapsgebouw De Kleine Loef kunnen net als voorheen gewoon worden gebruikt. Wel kan de omgeving enige hinder van de bouw ervaren.