Impasse school Merselo

MERSELO | Het wil nog niet zo vlotten met het plan basisschool De Lier te verplaatsen naar verenigingsgebouw D'n Hoek in Merselo. Na bijna drie jaar praten is er nog steeds geen concreet uitzicht of de verhuizing wel kan doorgaan. In de loop van dit jaar komt er duidelijkheid. Nadat het dorp in mei een 'bidbook' heeft aangeboden bij de gemeente.

Door Henk Willemssen

Het project kampt nog met een financieel tekort van 400.000 euro op een totale investering van 2 miljoen euro. Hiervan is circa 1 miljoen euro bestemd voor de nieuwe school die grotendeels boven op het bestaande verenigingsgebouw komt. D'n Hoek, dat in 2002 werd opgeleverd, ondergaat een verbouwing door de komst van de school. Jeugdsoos JUM verhuist naar een ander deel van het pand om plaats te maken voor de jongste schoolgroepen. Tevens moeten de tennisbanen iets opschuiven en wordt de ingang, met een nieuwe toegangsweg, aangepast.

Vorige week woensdag in de jaarvergadering moest voorzitter Peter Pubben van de stichting GAM (Gemeenschappelijke Accommodatie Merselo) erkennen dat het nog niet vlotjes loopt. De stichting, die D'n Hoek beheert, is wel voortdurend met de gemeente Venray in gesprek. Het kostenplaatje voor de bouw is in 2015 opgesteld. Anno 2018 zullen de bouwkosten veel hoger uitvallen. "We moeten het goedkoper uitvoeren of delen van het plan laten vervallen", aldus Pubben. Het draait niet alleen om geld. "We moeten ook beter onderbouwen waarom dit nodig is voor de leefbaarheid van Merselo. We moeten aantonen dat dit project 2 miljoen euro waard is. En hoe de exploitatie er in de toekomst uitziet als de verenigingen kleiner worden door de demografische ontwikkeling."

Volgende maand moet een onderbouwd plan (bidbook) worden ingediend bij de gemeente. Werkgroepen gaan de komende weken aan de slag. Vooral om het draagvlak in het dorp aan te tonen. "De kern van het verhaal is dat de gemeente ons aanzet om goed na te de denken over een goede exploitatieopzet", zegt ex-dorpsraadvoorzitter Theo Zegers. Scholenkoepel SPOV staat achter het plan. Het huidige schoolgebouw, dat veertig jaar oud is, is toe aan vernieuwing. "Verplaatsing heeft de voorkeur. Want renovatie is bijna even duur als nieuwbouw", aldus Zegers. Bovendien kan de school na de verhuizing gebruikmaken van de voorzieningen van het verenigingsgebouw en het sportpark.