Gerard Kupers en Gertruda Kupers-Weegels in hun automobiel.
Gerard Kupers en Gertruda Kupers-Weegels in hun automobiel. Oude foto

Samen in de auto

Venray | Gerard Kupers en Gertruda Kupers-Weegels in hun automobiel rond 1920. Gerardus Hubertus Kupers werd geboren op 17 maart 1894 in Weert als zoon van Cornelis Martinus Kupers en Aldegonda Venner. Op 26-jarige leeftijd was hij rijwielhandelaar.

Hij trouwde op 25 januari 1921 in Weert met Getruda Theodora Josephina Weegels. Zij werd op 12 maart 1897 in Weert geboren als dochter van Hendrikus Hubertus Weegels en Anna Maria Stribos. Zij overleed op 18 augustus 1977 te Venray. Kort na het huwelijk verhuisden Gerard en Gertruda naar Venray en gingen in Schoolstraat 1 wonen. Vrij snel daarna verhuisden ze naar Henseniusplein 9 en begon Gerard een autobusonderneming. Dit werd uitgebreid met een carrosseriebedrijf voor autobussen en een café met wachtlokaal aan het Henseniusplein ten behoeve van de reizigers van de lijndienst naar Venlo en Helmond. Voor het café vroeg Gerard in 1929 vergunning aan voor de verkoop van sterke drank. De wachtkamer werd later café Hulsman. In de carrosseriefabriek werd in 1930 geheel naar eigen ontwerp een autobus voor 22 personen gebouwd. Meteen daarna vertrok de nieuwe bus als model naar de RAI-tentoonstelling in Amsterdam. Op 1 november 1925 opende Gerard, die al een autobusdienst Helmond-Venray-Venlo onderhield, eveneens een busdienst tussen Venray en Boxmeer. In Venray werd een garage gebouwd voor veertien bussen. In 1925 kreeg Gerard voor zijn busdienst van Venray via Horst naar Venlo concurrentie van een bedrijf uit Venlo. Prompt halveerde Gerard de ritprijzen, hetgeen een meevaller was voor de reizigers. Voor twee dubbeltjes reisde men naar Venlo en dat was de concurrent toch wat te gortig, waardoor hij zich niet meer liet zien. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan de busonderneming van Gerard Kupers. De lijndienst werd overgenomen door Autobusonderneming Vitesse.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray