Rosanne Stoks is te zien in seizoen 3 van Nieuwe Buren.
Rosanne Stoks is te zien in seizoen 3 van Nieuwe Buren. Foto: Henk Lammen

Rosanne Stoks in Nieuwe Buren

Leunen | In de populaire serie Nieuwe Buren (Videoland) speelt Rosanne Stoks (21) uit Leunen een rol. De jonge actrice timmert nadrukkelijk aan de weg om haar carrière gestalte te geven. "Ik pak alles aan, iedere keer in een andere rol kruipen, me verder ontplooien. Dat vind ik geweldig."

Door Henk Lammen

Eva (Bracha van Doesburgh) en Peter (Daan Schuurmans) wonen weer samen in de Zonnewijk met hun adoptiekind Roosje. Het leek erop dat ze eindelijk een gelukkig gezin kunnen worden, maar niets blijkt minder waar. De nieuwe buren Milo (Tibor Lukács) en Anouk (Fockeline Ouwekerk) schijnen meer te weten over de biologische ouders van Roosje. "Ik speel een vriendinnetje van Abbey Hoes, een van de nieuwe personages in seizoen 3. Er gebeuren ook dit seizoen heftige dingen. Seks met leraren, drank en drugs, vecht- en moordpartijen. Er is een grote spanningsboog", zegt Rosanne over het lopende seizoen Nieuwe Buren. De populaire is nu online te zien via Videoland.

Ze voltooide medio vorig jaar haar studie aan het ROC Rijn IJssel in Arnhem. Muziek, zang, dansen en acteren zit in haar bloed. Toch volgt ze nu nog een 1-jarige deeltijdopleiding Management en Marketing. "Naast de uitvoerende kant als allround artiest wilde ik me ook verdiepen in de zakelijke kant. De andere kant van de medaille zien." In de nieuwe Nederlandse film Bloody Marie, die naar verwachting in 2019 uitkomt, speelt ze ook mee. "Wat voor personage? Dat mag ik niet zeggen." Ze tovert een stralende glimlach tevoorschijn. "De film vertelt over een striptekenares die tussen de prostituees op de Amsterdamse Wallen woont. Een zwaar gedramatiseerde thriller die het echte leven toont. Het kroegleven, het gedogen van drugs, de Wallen. Beelden die in het buitenland zullen choqueren."

"Dit had ik nooit durven dromen"

Ze geniet van het acteren en speelt een rolletje in de Duitse misdaadserie Kripo, waarin ze lid is van een studentenvereniging. "Bij een ontgroening gaat het helemaal fout. Ontzettend gaaf om te doen, alhoewel mijn Duits niet al te best is. Ha….ha…." Opnieuw die lach. Rosanne wil zich echter niet laten wegstoppen in een hokje. Ook muziek maken blijft haar triggeren. "Via een muzieklabel in Rotterdam, Endless Records, ben ik bezig zelf nummers te schrijven en te zingen. Als we de nummers klaar hebben, brengen we een ep uit. Verder is er een samenwerking met Southbeats, de producer van Boef, om samen iets te gaan doen. Later dit jaar zijn er enkele nummers van mij te verwachten in samenwerking met Pepe Boks."

Ze woont in Arnhem, leeft van opdrachten zoals commercials en pakt alles aan wat haar aangeboden wordt. "Het is een onzeker bestaan, dat klopt", knikt Rosanne bevestigend op de vraag of die onzekerheid niet aan haar knaagt. "Maar hier geniet ik ook intens van. Telkens nieuwe uitdagingen aangaan, iedere dag iets leuks doen. Onder druk presteren. Toen ik ooit begon met de opleiding had ik dit nooit durven dromen."