Afbeelding
Foto:

Jan Brokken bij Literair Café Venray

Venray | Adelbertvereniging en Literair Café Venray verwelkomen op maandagavond 23 april Jan Brokken in Anno'54 in Venray.

Jan Brokken (foto) is journalist, reiziger, schrijver. Hij leeft in Amsterdam en aan de Franse Atlantische kust, als hij ten minste niet op reis is. Tussen 1999 en 2010 reist Brokken acht keer naar de Baltische landen en stuit op de ene na de andere intrigerende familiegeschiedenis. Ze kregen allen een plaats in Baltische zielen.

Brokken heeft over de hele wereld gereisd en gewoond, al zijn ervaringen en ontmoetingen komen terug in zijn omvangrijke oeuvre. In 1973 treedt Brokken in dienst van dagblad Trouw. Drie jaar later stapt hij over naar het weekblad Haagse Post. Voor Trouw schrijft hij reportages, voor Haagse Post interviews en portretten die zo markant zijn dat ze gebundeld worden in Het volle literaire leven (1979), Schrijven (1980), Met musici (1987) en Spiegels (1993). In 1984 debuteert Jan Brokken met de roman De provincie. In 1988 ontvangt Brokken voor zijn verhalenbundel De zee van vroeger de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Voor de verhalen uit De zee van vroeger kiest hij voor locaties in Indonesië, China en Rusland. Bij het grote publiek wordt hij bekend met De vergelding; een dorp in tijden van oorlog dat op 25 januari 2013 verschijnt. Met Baltische zielen heeft Jan Brokken een baanbrekend en grensverleggend boek geschreven. Bij het verschijnen in november 2010 wordt dat nog niet direct opgemerkt, maar door de buitenlandse waardering verandert dat geleidelijk.

Voor de derde keer in het bestaan van Adelbertvereniging en Literair Café Venray nodigen zij leden, seizoenpashouders en belangstellenden uit voor een lezing op één en dezelfde avond. Zowel Adelbertvereniging als Literair Café Venray slagen er al jaren in interessante personen uit te nodigen voor een voordracht. Beiden kiezen daarbij een verschillende invalshoek: Adelbert Venray richt zich meer op wetenschap en cultuur in het algemeen en Literair Café spitst zich toe op het uitnodigen van schrijvers uit het Nederlandse taalgebied.

De avond begint om 20.00 uur en tijdens de pauze verzorgt Boekhandel Roojboek een boekverkoop en signeert Jan Brokken zijn boeken.

Foto: Jan Jelmer de Haas.