Renée van Wegberg verzorgt op zondag 27 mei de vijfde Sing-in van Venrode Voices.
Renée van Wegberg verzorgt op zondag 27 mei de vijfde Sing-in van Venrode Voices. Foto: Henry Peters

"Samen genieten"

Venray | Renée van Wegberg (33) uit Horst is op zondag 27 mei te gast tijdens de vijfde Sing-in van popkoor Venrode Voices uit Venray. De Nederlandse zangeres en musicalster begeleidt de deelnemers aan het muzikale evenement in muziekzaal Odeon. "Ik heb er ontzettend veel zin in", kijkt Van Wegberg al vooruit.

Door Henk Lammen

Als 16-jarige liet Renée van Wegberg voor het eerst van zich horen door deelname aan Henny Huismans Soundmixshow. Met het nummer That's the way it is van Céline Dion wist ze uiteindelijk de finale te bereiken. In 2004 won ze in het televisieprogramma AVRO's Sterrenjacht (een talentenjacht voor jonge musicaltalenten) de titel hét multi-talent van Nederland. Sindsdien is haar carrière een aaneenschakeling van producties. Musicals als Wicked, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat en Urinetown wisselt ze net zo makkelijk af met optredens tijdens het jubileumconcert voor Koningin Beatrix, Musicals in Ahoy en acteren in de toneelcomedy Kinderen geen bezwaar. Het lijstje in de biografie lijkt oneindig. "Mijn droom was altijd om popzangeres te worden", geeft ze eerlijk toe. "Maar een lied zingen is eigenlijk ook een verhaal vertellen. Daarom wilde ik me tijdens mijn opleiding breder ontwikkelen. Acteren, dansen, zingen, ik vond alles leuk. Dan kom je uiteindelijk ook nog eens in het theater terecht. Ik heb werk, ik geniet en kan doen wat ik het leukste vind. Ik krijg er enorm veel energie van en ben dan ook een gelukkig mens."

"Het is fantastisch om in de huid van zo'n grote ster te mogen kruipen"

Van Wegberg won afgelopen jaar een musicalaward voor haar hoofdrol in Liesbeth List, de musical. In de huid kruipen van een van de grootste artiesten die Nederland heeft voortgebracht betekende voor haar een enorme eer. "Ja, dat is tot op heden absoluut een van mijn hoogtepunten, beter gezegd het hoogtepunt. Ik heb zo goed en respectvol als mogelijk haar carrière en leven in mijn rol willen vieren. Ik denk dat dit wel is gelukt. Ze was in ieder geval blij, trots en ontroerd hoe ik het heb ingevuld. dat is een groot compliment. Liesbeth List is zo'n veelzijdige artieste, een zangeres in hart en nieren. Als je haar alleen hoort zingen, of met de begeleiding van een pianist of band. Het maakt niet uit, ze weet haar publiek zo enorm te vangen. Het is fantastisch om in de huid van zo'n grote ster te mogen kruipen. Ik heb echt genoten en vond het een enorme eer en ervaring."

Tijdens de Sing-in worden populaire popsongs, evergreens en musicalliedjes ingestudeerd die de deelnemers aan het einde van de dag voor publiek zingen. Vorig jaar waren er 130 deelnemers aan de Sing-in, die toen enthousiast werd begeleid door Karin Bloemen. "De reacties waren zonder uitzondering lovend", aldus Anite Nabuurs van de commissie publiciteit van Venrode Voices. "Na afloop hoorde je geluiden als 'aan samen zingen kun je zoveel plezier beleven', 'ik wist niet dat er een podiumbeest in mij schuilt' en 'dat daverende applaus, daar krijg je echt een adrenalinekick van'. Als organiserend popkoor stemt dat tot tevredenheid." Van Wegberg kijkt met plezier vooruit naar de kennismaking met de dames van Venrode Voices en andere muziekliefhebbers. In navolging van Karin Bloemen en Gregor Bak, die ieder twee keer te gast waren, is ze absoluut niet bang om door het ijs te zakken. "Nee, absoluut niet", lacht ze.

Van Wegberg verzorgt geregeld workshops, begeleidt artiesten individueel, coacht bandjes en werkte al vaker samen met koren. "Het mooie is om samen met enthousiaste amateurs een dag te werken. Samen muziek maken, zingen, maar vooral veel plezier hebben bij dat wat je doet. Als groep een aantal mooie nummers instuderen en aan het einde van de dag een kleine performance geven. Als we daar met z'n allen van kunnen genieten is de dag geslaagd." Opgeven voor de sing-in van 27 mei kan via www.venrodevoices.nl of via de Facebookpagina van Venrode Voices. De aanmelding staat open voor iedereen die van zingen houdt, vanaf 18 jaar. Zangervaring hoeft niet, maar mag wel.