Ruben Nohlmans (Oostrum) kopt op het Leunse doel maar keeper Voncken zal redden. Foto: Rikus ten Brücke

Oostrum vloert Leunen

Oostrum-Leunen 2-1 (0-1).

Doelpunten: 42. Thomas Weijs 0-1; 50. Wes Wilmsen 1-1; 56. Chris Wilschut 2-1. Scheidsrechter: Meijer (Reek). Toeschouwers: 150. Gele kaart: Tom Direks (Oostrum).

Oostrum: Plum; Dennis Nohlmans (75. Direks), Jacobs, Ruben Nohlmans en Vergeldt; Verrijth, Gommans (65. Van Goch) en Wilmsen (80. Janssen); Lommen, Hermans en Wilschut.

Leunen: Voncken; Jacobs, Litjens, Loenen en Oudenhoven; Nelissen, Pim Weijs en Linke (65. Van der Cruijssen); Thomas Weijs, Beelen (67. Claessens) en Van de Winkel.

Door Henk Willemssen

OOSTRUM | Koploper Oostrum behaalde donderdagavond een krappe 2-1 thuiszege in de derby tegen Leunen in de vierde klasse E. Halverwege leidden de oranje-witten verrassend met 0-1. Na de thee stelde Oostrum snel orde op zaken.

Het was op donderdag 5 april pas de eerste keer dat deze Venrayse derby werd gespeeld in deze competitie. Vorig seizoen verloor Leunen tweemaal kansloos met 0-4 en 1-4. Leunen-trainer Vincent van Sambeek was vooraf niet gerust op een goede oploop. "Want ik mis vier spelers, waarvan veel verdedigers. En zeker niet de minsten." Onder meer Frank Gielens ontbrak waardoor jeugdspeler Frits Oudenhoven debuteerde in de basis.

In het openingskwartier had Oostrum de leiding kunnen nemen. Chris Wilschut kon niet profiteren van een fout van Quincy Linke terwijl Kees Gommans, terug na een blessure, zijn schot gekeerd zag door doelman Guido Voncken. Met een tomeloze inzet wisten de Leunenaren de ruimtes klein te houden waardoor Oostrum lastig in zijn spel kon komen. Gaandeweg verhoogden de rood-witten de druk op het Leunse doel. Bo Verrijth ging door op rechts en vond Marwin Hermans die de 1-0 scoorde. De Leunse grensrechter Geert Manders vlagde niet voor buitenspel maar toch annuleerde arbiter Meijer ten onrechte het doelpunt. Twee minuten later brak Leunen uit. Na een diepe bal van Quincy Linke strandde Thomas Weijs in eerste instantie op goalie Dennie Plum. Weijs kreeg een herkansing en schoot raak: 0-1.

"Het tempo lag te laag. We brachten te weinig", vond Oostrum-trainer Ron Spruit. "Op basis van wilskracht won Leunen de meeste duels. Na rust ging het tempo omhoog en werd het spel ook een stuk beter." Al snel viel de gelijkmaker. Uit een assist van Marwin Hermans scoorde Wes Wilmsen de 1-1 gelijkmaker. Even later liet Chris Wilschut een schitterende actie zien aan de linkerkant. Hij omspeelde rechtsachter Stefan Jacobs en krulde van buiten de zestien de bal fraai binnen bij de tweede paal: 2-1. "We wisten dat Oostrum na rust moest komen", verklaarde Van Sambeek. "Die Wilschut maakt een sublieme goal. Dan zie je het verschil in kwaliteit. Wij begonnen te onrustig maar we herstelden ons later weer. We hadden veel invallers. Beter als dit kunnen we niet. Alhoewel we een gelijkspel wel hadden verdiend."

Na de 2-1 waren de beste kansen voor Oostrum. Kenny Lommen strandde op de solide doelman Voncken. Leunen gaf zich niet zomaar gewonnen en perste er nog een slotoffensief uit. Maar de thuisploeg hield stand en pakte de volle buit. "Over de tweede helft ben ik dik tevreden. We misten nog twee dikke kansen", zei Ron Spruit.