Wittenhorst is in de aanval maar de rood-witte Venrayse defensie is alert.
Wittenhorst is in de aanval maar de rood-witte Venrayse defensie is alert. Foto: Simone Swinkels

Venray verliest derby in Horst

Wittenhorst-Venray 2-1 (1-0).

Doelpunten: 26. Michiel Hanssen 1-0; 55. Rob Zanders 2-0; 75. Dimitris Touratzidis (strafschop) 2-1. Scheidsrechter: Meijers (Beek). Toeschouwers: 500. Gele kaart: Rob Zanders (Wittenhorst), Danny Pelzer en Stijn Brinkman (Venray).

SV Venray: Van Enckevort; Wismans, Willemse (60. Pelzer), Van Dijck en Jesse Peeters; Brinkman, Jarno Peeters en Koenen; Vievermans, Vullings (70. Shala) en Touratzidis.

HORST | Venray ging op bezoek bij Wittenhorst, net als eerder dit seizoen in de thuiswedstrijd, met 2-1 onderuit in de eerste klasse D. Het was een gelijkopgaande derby met weinig grote kansen over en weer. De Horsternaren toonden zich het meest effectief en trokken daardoor de winst naar zich toe.

Het was alweer de 52e editie van deze Noord-Limburgse voetbalkraker. Doordat Venray de laatste vier derby's allemaal verloor, is de balans nu in het voordeel uitgeslagen van de Horsternaren. Wittenhorst won 22 maal en Venray stapte 21 keer als winnaar van het veld. Terwijl de burenstrijd negen keer onbeslist in een gelijkspel eindigde.

De meeste derby's werden gespeeld in de jaren vijftig. Toen waren er op de derbyzondagen lange linten voetbalsupporters die met de fiets naar Venray of Horst trokken. Een paar duizend toeschouwers was geen uitzondering. Zo trok de derby op 11 maart 1956 in Horst 3.500 kijkers. Afgelopen zondag waren er onder aangenaam zomerse temperaturen amper vijfhonderd. De laatste keer dat Venray won was op 1 mei 2016. Door treffers van Rick Egelmeers en Armend Shala wonnen de rood-witten in het hol van de leeuw met 1-2. Dit seizoen en ook in de vorige jaargang was er geen succes weggelegd voor de equipe van trainer Stef Sijbers.

Wittenhorst speelt mee om de bovenste plaatsten terwijl Venray alle moeite heeft het hoofd boven water te houden in de eerste klasse. Na twee moeizame jaren dacht Venray dit seizoen zorgeloos in de middenmoot te kunnen meedraaien. De realiteit blijkt heel anders. Qua puntenaantal (17 punten uit 19 duels) staat Venray er zelfs slechter voor dan in de twee voorafgaande jaren. Vorig seizoen had Venray 29 punten en een jaar eerder 21 punten na 19 wedstrijden. Toen eindigden de rood-witten respectievelijk op de veilige achtste en tiende plaats. Beide keren met 34 punten. Met nog zeven duels voor de boeg staan de Venraynaren nu twaalfde. Deze positie betekent aan het einde van de rit het spelen van nacompetitie voor klassenbehoud.

Trainer Stef Sijbers blijft zoeken naar de juiste formatie. Tegen Wittenhorst stapte hij weer af van het systeem met twee spitsen. Hij offerde middenvelder Danny Pelzer op voor Jeroen Vullings als derde aanvaller. Op de rechtsbackpositie kreeg Jordy Wismans de voorkeur boven Rick Egelmeers.

De omschakeling bleek goed uit te pakken want de rood-witten deden zeker niet onder voor de Horsternaren. Met een redding op een doelpoging van topschutter Thom Derks voorkwam keeper Dirk van Enckevort een vroege achterstand. Gaandeweg trokken de Venraynaren het initiatief naar zich toe. Juist in deze fase opende de thuisploeg uit een flitsende aanval de score. Op aangeven van Marco Daniƫls (ex-Volharding) scoorde Michiel Hanssen de 1-0. Vlak voor de pauze had Venray pech toen Stijn Brinkman na een afgeslagen corner de onderkant van de lat trof.

Tien minuten na rust liep Wittenhorst uit naar 2-0. Rob Zanders scoorde uit een pass van Michiel Hanssen. Stef Sijbers greep in en ging achterin een-op-een spelen. Hij haalde centrumverdediger

Robert Willemse naar de kant. Danny Pelzer was zijn vervanger.

Een kwartier voor tijd kreeg Venray een strafschop van arbiter Meijers. De zojuist ingevallen Armend Shala werd net binnen de beruchte lijnen gevloerd. Dimitris Touratzidis verkleinde vanaf de stip de achterstand tot 2-1. In het slotkwartier kon de derby nog alle kanten op. Venray drong wel aan maar echt grote kansen op een verdiende remise bleven uit.