Venray wil af van rode potlood

VENRAY | De gemeenteraad van Venray gaat een motie indienen bij de minister van Binnenlandse Zaken om zo snel mogelijk over te stappen op elektronisch stemmen.

Dat kondigde Carla Brugman (Venray Lokaal) dinsdagavond aan in de eerste vergadering van de fractievoorzitters na de verkiezingen. "De burgemeester heeft al aangeven dat het stemmen anders moet. Ook wij willen een duidelijk signaal afgeven in Den Haag", zei Brugman.

Bij de raadsverkiezingen van 21 maart werden er veel telfouten gemaakt. Dat bleek na de hertelling op 26 maart. Van de 154 kandidaten kregen er 67 een ander stemmenaantal. De correcties hadden ook gevolgen voor de samenstelling van de gemeenteraad. De partijen zijn het stemmen met het papieren stembiljet beu. De uitslag werd in Venray, als een van de allerlaatste gemeenten, pas 's nachts tegen 02.30 uur bekendgemaakt. Vier geleden was Venray ook al een van de laatste. Toen was de uitslag er vlak na 1.00 uur.

In 2006 werd bij de gemeenteraadsverkiezingen voor het laatst gebruikgemaakt van de elektronische stemmachine. Die werden destijds weer afgeschaft omdat ze fraudegevoelig zouden zijn. Bij de laatste drie raadsverkiezingen werd er daarom weer met het rode potlood gestemd.