Heide

'Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.' Ik moet bekennen dat ik een beetje een hekel heb aan deze uitdrukking. Als tekstschrijver leef ik tenslotte van woorden.

Maar afgelopen zaterdag viel ik even van mijn geloof. Het gebeurde in Heide, het dorp waar de emoties hoog opliepen toen SPOV in 2010 aankondigde dat de school moest sluiten wegens te weinig kinderen. Die boodschap en de plompverloren communicatie zetten veel kwaad bloed. Maar zie! Zaterdag werd de nieuwe oude school officieel geopend. Het is nu de lunchroom annex bakker annex dorpshuiskamer annex ziel van het dorp. In Heide is leven na de dood.

Dus werden grote woorden gesproken. De burgemeester zei: 'Wat hier is gebeurd, is een voorbeeld voor de rest van Nederland.' Een ander haalde Mahatma Gandhi aan: 'Als je aarzelt, groeit je angst. Als je waagt, groeit je moed.' De voorzitter van de dorpscoöperatie omschreef alle inwoners van Heide als 'aandeelhouder vastgoed', want ze zijn nu samen eigenaar en moeten het zelf rendabel zien te maken.

En toen gebeurde het. De voorzitter richtte het woord tot een ambtenaar van de gemeente. Hij bedankte hem persoonlijk voor zijn onvermoeibare inzet. Ik wierp een blik over mijn schouder, naar de ambtenaar, die links achter me stond. Zijn ogen waren vochtig, zag ik.

Soms maakt één beeld meer indruk dan duizend woorden. Heel soms.