Afbeelding
Foto:

Dialoogcafé over dementie

Venray | Het dialoogcafé in Proeflokaal Goesting staat op woensdag 11 april in het teken van dementie. Volgens gespreksleider Sjef Wester en zijn tafeldame Maria aan den Boom-Camps een actueel thema; je ziet het overal in de samenleving en het aantal mensen dat dementie heeft, neemt toe doordat we steeds ouder worden.

Maria en Sjef zijn beiden gepensioneerd, genieten volop van het leven en staan actief in de maatschappij onder meer door vrijwilligerswerk. Ook zijn ze opa en oma en erg blij met de kleinkinderen. Sjef is tevens actief als gespreksleider bij Senior Service, wandeltrainer bij ATV en mantelzorger. Maria is gespreksleider bij het Alzheimer Café, lid van (de) werkgroep Venray Dementie Vriendelijk en vrijwilliger bij Kapstok.

Wat zijn jullie ervaringen met dementie?

"Beiden hebben we in de directe omgeving te maken met voorbeelden van dementie of ontwikkelingen die daar op lijken. Als je dementie vlakbij zelf ervaart en rond kijkt zie je veel mensen met gelijke ervaringen. Ervaringen delen met anderen is dan zeer waardevol", aldus Sjef. Maria: "Ik heb vanuit mijn werk en vrijwilligerswerk de ervaring dat lotgenoten spreken goed kan doen."

Wat zijn jullie dromen?

"Dat er meer mensen weten wat dementie is en hoe daar naar te handelen. Zodat de getroffen personen langer kunnen deelnemen aan veel reguliere dagelijkse zaken zoals ontspanning, sport en beweging. Meer kwaliteit van leven dus voor de betrokkenen en hun (mantelzorg)omgeving."

Wie zouden jullie graag nog meer aan de dialoogtafel willen ontmoeten?

"Wij zouden graag mensen ontmoeten die in hun omgeving met dementie, maar ook met de voortekenen daarvan, te maken hebben."

Elke tweede woensdag van de maand is er een dialoogcafé in Proeflokaal Goesting door de werkgroep Venray in Dialoog. Iedereen die graag deelneemt aan de dialoog is vanaf 19.00 uur welkom in de ruimte boven het proeflokaal. Aanmelden kan via e-mail info@venrayindialoog.nl. Deelname is gratis.