Eric Thielen vertelt over Lamberdina's Hoeve, een biologisch en duurzaam pluimveebedrijf.
Eric Thielen vertelt over Lamberdina's Hoeve, een biologisch en duurzaam pluimveebedrijf. Persfoto

"Volwaardig ondernemen"

Castenray | Kippenboer Eric Thielen uit Castenray ziet zijn droom uitkomen met de komst van Lamberdina's Hoeve, een biologisch en duurzaam pluimveebedrijf vernoemd naar zijn oma. "Ik wil een ei produceren dat onder de beste omstandigheden wordt gelegd."

Door Sven Poels

Ruim twee jaar geleden, toen hij vijftig werd, bereikte pluimveehouder Eric Thielen een keerpunt in zijn werkzame bestaan. "Ik vroeg me af: 'waar sta ik in het leven?' Ik was al super trots op wat ik deed, maar ik wilde een andere uitdaging. Dus begon ik te dromen."

Eric, de derde generatie Thielen die kippen houdt, greep daarbij terug naar 'zijn' verleden. "Willem en Lamberdina, mijn opa en oma, zijn ooit begonnen. In 1919 kochten ze een stuk grond aan de Horsterweg in Castenray en runden ze er een boerderij. Er scharrelden zo'n 350 kippen tussen de fruitbomen. Die identiteit wil ik terughalen, maar dan met de technieken van nu." De afgelopen honderd jaar moesten er, ingegeven door veranderende politieke en economische denkbeelden, keuzes worden gemaakt. "Mijn vader nam het bedrijf in 1958 over. Hij transformeerde het familiebedrijf, zoals vele anderen in die tijd, tot intensieve veehouderij met legbatterijen." In 1995, toen Eric de zaak overnam, wijzigde de koers. "Ik maakte er een moderne pluimveehouderij van, met een volière waar de kippen los konden rondlopen."

Die filosofie wil Eric nu verder vormgeven. "De laatste jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden in de land- en tuinbouw. Tegenwoordig is de manier waarop je je bedrijf runt en hoe je duurzaam zorg draagt voor mens, dier, natuur en omgeving een volwaardige vorm van leven en ondernemen. Op deze manier nemen we verantwoording voor de dag van morgen." 'Dromer' Eric wil daarom een nieuw biologisch en duurzaam pluimveebedrijf beginnen op het Wusterveld in Castenray. "Biologisch betekent onder andere dat de legkippen zowel binnen als buiten vrij mogen rondlopen. Op Lamberdina's Hoeve, vernoemd naar mijn oma, staat de behoefte van de kip centraal. Ik wil een ei produceren dat onder de beste omstandigheden wordt gelegd." Dat er plek is voor maar liefst 39.500 legkippen, strookt volgens Eric niet met zijn principes. "Als je op grotere schaal produceert, zoals ik ga doen, kun je veel efficiënter investeren in duurzaamheid." Behalve goede zorg voor de kippen – zijn 'meiden', zoals hij ze zelf noemt –, denkt Eric dus ook aan de omgeving van de innovatieve onderneming. "Ik wil de overlast van geur- en fijnstof zo veel mogelijk terugdringen en voldoen aan alle eisen." Een van de manieren waarop dat wordt gedaan is door het plaatsen van een warmtewisselaar. "Deze regelt de instroom van de lucht in de stallen, maar zorgt er ook voor dat tachtig procent van de fijnstof die binnenin de stal geproduceerd wordt niet naar buiten gaat."

Vrijdag presenteerde Eric zijn ambitieuze plannen. Op de plek waar vroeger de boerderij van zijn opa en oma stond, luisterden ruim tweehonderd buurtbewoners naar zijn droom. Een droom die, als alles meezit, eind november werkelijkheid wordt: "Ik prijs mezelf gelukkig. Mijn vader rust op de ene schouder, mijn opa op de andere en Lamberdina kijkt vanuit de hemel toe."