Jac Derikx nestor van raad

VENRAY | Jac Derikx (66) is na een onderbreking van vier jaar terug in de gemeenteraad. De CDA'er uit Geijsteren is al 32 jaar politiek actief en heeft verreweg de langste staat van dienst van alle Venrayse raadsleden.

Door Henk Willemssen

In 1986 maakte hij zijn entree in de raad van Meerlo-Wanssum. Het CDA was toen nog almachtig met negen van de dertien zetels. In 1990 werd de in Heide geboren politicus fractievoorzitter. Acht jaar later werd hij lijsttrekker en tevens CDA-wethouder. Dat zou hij blijven tot 2006. Bij de allerlaatste verkiezingen van de zelfstandige gemeente Meerlo-Wanssum viel het CDA buiten de coalitieboot. Derikx werd weer raadslid maar een klein jaar voor de eindstreep klapte de coalitie. In februari 2009 maakte hij daardoor een kortstondige comeback als wethouder. Per 1 januari 2010 werd de gemeente Meerlo-Wanssum opgeheven. Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum gingen naar Venray. De andere drie dorpen Meerlo, Swolgen en Tienray werden bij Horst aan de Maas gevoegd.

Vanwege de herindeling waren er op 18 november 2009 vervroegde verkiezingen. Jac Derikx prijkte als vierde op de CDA-lijst en hervatte zijn politieke loopbaan als raadslid in Venray. Samen met Carla Brugman en Theo Francken zorgde hij voor de Meerlo-Wanssumse inbreng. In 2014 moest Derikx genoegen nemen met de twaalfde plek en hij kreeg te weinig stemmen (154) om in de raad te blijven. Het betekende niet het einde van zijn lange carrière. Hij bleef in de afgelopen vier jaar als commissielid actief voor het CDA. Bij de recente verkiezingen van 21 maart bezette hij opnieuw de twaalfde plek. Maar zijn kansen stegen omdat het CDA, na het vertrek van Arie Vullings, geen enkele vertegenwoordiger meer had uit Wanssum. Met 203 stemmen lukte het ditmaal wel een raadszetel te bemachtigen.

Na Derikx is Theo Francken (Venray Lokaal) met twintig jaar het raadslid met de meeste dienstjaren. Francken kwam in 1998 voor de Progressieve Kombinatie in de raad van Meerlo-Wanssum. Later werd hij ook fractieleider. Na de herindeling stapte hij met partijgenote Carla Brugman over naar PP2 dat onlangs opging in Venray Lokaal. Richard de la Roy (Venray Lokaal) is het derde raadslid die al in de vorige eeuw actief werd, in 1995 voor Fractie Van de Vorle. In 2006 viel hij buiten de boot om in september 2010 terug te keren als opvolger van Hans Teunissen. De Venraynaar is nu 18,5 jaar raadslid.