Afbeelding
Foto:

Biografie Leonardus Janssen (1877-1944)

Venray | Leonardus Hubertus Janssen werd op 15 april 1877 in Blitterswijck geboren als zoon van Christiaan Janssen en Agnes Best. Leo had een broer en een zus.

Toen Leo een jaar was stierf zijn vader op 29 jarige leeftijd. Zijn moeder hertrouwde in 1898 met Adrianus Broere uit Schijndel. Het echtpaar ging in Wanssum wonen en ze kregen nog twee zonen.

Op 10 juli 1904 werd Leo jachtopziener op de jacht in Deurne van de industriƫlen van Thiel en van Vlissingen uit Helmond. Op 19 januari 1907 vertrok hij naar de Molenstraat in Helmond en een dag later werd hij benoemd als agent van politie aldaar. Op 22 juli 1907 trouwde Leo in Wanssum met Petronella Poels. Nellie werd in Wanssum geboren op 29 april 1878.

Op 15 juli 1908 werd Leo benoemd als dienaar van de gemeente-politie, daarvoor nog veldwachter genoemd, in Venray. Venray had toen 6000 inwoners. Leo en zijn vrouw gingen wonen op Henseniusstraat 22, nu 96. Ze kregen vier kinderen: Pie, Zus, Piet en Jun.Tot 1915 was Henri Esser burgemeester. Jan Stoot was gemeentesecretaris en hij domineerde zijn burgemeester volledig.

In 1916 werd Oscar van de Loo de burgemeester naar Venray. Jan Stoot vloog meteen de laan uit.

Tot 1938 werkte Leo onder van de Loo, daarna onder burgemeester Janssen. In 1919 slaagde Leo voor het diploma politieagent. In 1933 diende hij samen met M. Vennekens een aanvraag voor een bouwvergunning in om een twee onder een kap woning te mogen bouwen aan de Langstraat. Vennekens dreef een smederij halverwege Oostrum.

Vennekens was een welgesteld man en verleende vaker leningen en het is aannemelijk dat Leo geld van hem leende. De huizen werden getekend door Piet van Bergen. Het huis van Leo kreeg huisnummer 12, later omgenummerd naar 26 en nog later naar 30. Leo kon het goed met zijn buren vinden. Dat waren de gebroeders van Bergen en Lambert Nijmeijer. Sjang van Bergen was kunstschilder en Lambert Nijmeijer ontvanger der directe belastingen.

Tot 1 maart 1943 was hij werkzaam als hoofdagent, chef van het gemeentelijke politiekorps. Vanwege een reorganisatie werd dit Rijkspolitie. Veldwachter Janssen maakte vaak lange dagen en in de oorlogsjaren was hij vaak dubbele dagen op zijn post onder het raadhuis te vinden. Op 1 december ging veldwachter Janssen, zoals groot en klein hem noemde in Venray, met pensioen en werd hem eervol ontslag verleend. Venray telde toen 17.000 inwoners.

Bij zijn pensionering werden Leo's eigenschappen beschreven als een uiterst bekwaam agent met een legendarisch geheugen en een bijzonder goede speurderszin.

Zijn werkkracht en werklust waren uniek, ook nog voor een politieman op vrij hoge leeftijd. Hij was kalm en gematigd, had takt en wist te bemiddelen. Kortom, hij bezat de eigenschappen waardoor hij tot een ideaal politieman werd bestempeld.

Op 28 mei 1944 overleed Leonardus Janssen en werd begraven op het kerkhof bij de St. Petrus' Bandenkerk. In 1972 werd het graf, waar in 1949 zijn vrouw Petronella Poels in bijgezet was, verplaatst naar vak O-1 op de nieuwe begraafplaats Boschhuizen.

Deze biografie is een samenvatting. De volledige versie is op RooyNet te lezen. Deze is te vinden via homepagina onder webexposities/ biografieƫn.