De Schól is de naam van de nieuwe multifunctionele accommodatie in Heide.
De Schól is de naam van de nieuwe multifunctionele accommodatie in Heide. Foto: Simone Swinkels

De Schól sociale hart Heide

Heide | De Schól is de naam van het voormalige schoolgebouw in Heide, dat sinds kort eigendom is van Stichting Leefbaarheid Heide en het sociale hart van het Venrayse kerkdorp vormt.

De nieuwe naam van de multifunctionele accommodatie werd zaterdagmiddag onder grote belangstelling door burgemeester Hans Gilissen officieel onthuld. Hij werd hierbij geassisteerd door enkele inwoners van Heide.

Mien Muijsers-Gielens, in de negentig en nog altijd kritisch meedenkend, vertegenwoordigde de oudste inwoners van de Hei. Sjoerd Spee en Puk Jansen waren erbij als afgevaardigden van de jongste generatie. Hun aanwezigheid liet zien dat dit gebouw bestemd is voor iedereen, van jong tot oud.

Samen hielpen zij de burgemeester om het doek te verwijderen van het nieuwe naambord voor het pand. Onder de feestelijke klanken van Harmonie St. Catharina van Leunen-Veulen-Heide werd het glas geheven op een mooie toekomst voor De Schól. De rest van de middag was een feestelijk samenzijn met hapjes van de nieuwe lunchkaart, die tegelijk ook werd gepresenteerd. De Schól is voor iedereen geopend van woensdag tot en met zaterdag, van 10.00 tot 16.00 uur, en op afspraak. In het gebouw worden inmiddels allerlei activiteiten georganiseerd voor alle leeftijdsgroepen in het dorp. Ook is vier dagen per week - in de voormalige kleuterschool - de lunchroom open voor dorpsgenoten en passanten. Op dezelfde dagen heeft Bakkerij Van Gassel hier een verkooppunt. Enkele lokalen worden gebruikt door kinderopvangorganisatie Wauw, speciaal voor jou.

"We willen hier een centrum hebben en houden voor de dorpsgemeenschap", vertelt Ruud Michiels, voorzitter van de dorpscoöperatie. "We hebben dus een lunchroom en we hebben ook diverse ruimtes verhuurd. Mensen kunnen hier ook samen koken en eten. We willen het dorpsgevoel hier samenbrengen." Volgens Michiels belooft De Schól veel goeds voor de toekomst. "Het zijn allemaal initiatieven van de inwoners zelf. Zij kunnen hier samen aan de slag. Het mooie is dat een aantal initiatieven al loopt. We krijgen een ontmoetingsplek terug voor alle leeftijden en inwoners van het dorp. Nu moet het gaan draaien." Er is veel verbouwd in De Schól. "De huiskamer is ingericht en er is onder meer een keuken gerealiseerd. Ook zijn de meubels aangepakt en we hebben nog plannen voor de toekomst", vertelt Martin Peeters, bestuurslid dorpscoöperatie. De stichting Leefbaarheid Heide exploiteert in nauw overleg met de dorpscoöperatie het nieuwe ontmoetings- en activiteitencentrum. Voor meer informatie kijk op de Facebookpagina 'descholheide', of neem contact op met de beheerder via e-mail beheerder@dcheide.nl.