Afbeelding
Foto:

De esthetica van de liefde

Venray | Adelbert Venray houdt de achtste lezing van dit seizoen op maandag 9 april vanaf 20.15 uur in het Odapark in Venray. Spreker is dr. J.C.T. (Jacob) Voorthuis en de titel van zijn voordracht luidt Een kleine inleiding in de esthetica van de liefde; oftewel een filosofie van het ontwerpen

In deze lezing worden de aanwezigen meegenomen in de esthetica van de liefde. Vanuit een filosofisch kader, zorgvuldig geschoond van abracadabra, wordt een blik op het vermogen tot een oordeel te komen over de dingen om ons heen in een wanhopige poging daarmee de begeerte en de liefde enigszins te sturen. En die liefde is niet zomaar wat, hij bepaalt ons hebben en houden, ons doen en laten.

Jacob Voorthuis (1960) studeerde kunstgeschiedenis en promoveerde in 1996 op een interdisciplinair onderwerp waarin hij architectuur en filosofie met elkaar combineerde. Als Universitair Hoofddocent architectuurfilosofie aan de Technische Universiteit Eindhoven houdt hij zich binnen zijn onderwijs en onderzoek vooral bezig met de problematiek rond het vermogen om een ontwerp en een ontwerpbeslissing te beoordelen. Hij breekt een lans om na te denken over ontwerpen in relatie tot de mens en zijn omgeving, dus: hoe verhoudt het ontwerp zich tot zijn omgeving? Wat voor een effect heeft een ontwerp op de gebruiker? Het spanningsveld tussen esthetiek, ethiek en logica vormt de kern. In 2012 werd zijn boek Het ontwerpgesprek, een filosofie van het ontwerpen uitgegeven.

Hoe zetten wij beeld en taal in om de werkelijkheid om eens heen te vatten? Aan de hand van levendige voorbeelden toont Voorthuis aan dat de context waarin zinnen en beelden gebruikt worden heel belangrijk is. Hij neemt de aanwezigen mee in de wereld van de architectuur. Een wereld waar gebouwen worden ontworpen op papier en de context in deze tekening moet worden vastgelegd. Een wereld waar de cliënt een huis koopt op basis van een tekening. Een wereld dus, waarin de tekening alles is. Introducés zijn welkom.


Match

Venray | Match voor Vrijwilligers is op zoek naar vrijwilligers voor Stichting Algemene Hulpdienst Venray. Omschrijving: Er wordt gezocht naar vrijwilligers voor de begeleiding naar onder meer ziekenhuis, specialist en tandarts, gebruikmakend van een taxi of lopend met rolstoel en het verrichten van kleine klusjes in en om het huis en het bijhouden van kleine tuintjes en licht snoeiwerk. Voor meer informatie: Match voor Vrijwilligers, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@matchvoorvrijwilligers.nl. Zie ook www.matchvoorvrijwilligers.nl.