Gemeenteraad kan aan de slag

VENRAY | Vorige week donderdag werden in 335 gemeenten in Nederland de nieuwe raden beëdigd. In de Venrayse raadzaal legden 27 raadsleden, onder wie acht debutanten, de eed of de belofte af voor de komende vier jaar.

Door Henk Willemssen

De nieuwkomers zijn de CDA'ers Guus Reintjes en Selcuk Ipek, Lizzy Bruno en Erica van den Akker (SP), Martijn van der Putten en Theo Zegers (D66) en Harrie van Oosterhout en Bas Künen (VVD). De nieuwe raad telt vijf vrouwen, eentje minder dan in de vorige periode.

De zojuist geïnstalleerde gemeenteraad zal niet lang in de huidige samenstelling blijven bestaan. Als de coalitievorming volgens planning verloopt dan treedt in de raadsvergadering van dinsdag 22 mei het nieuwe college aan. De CDA-wethouders Jan Loonen en Anne Thielen, nummer een en twee op de kieslijst, willen zo snel mogelijk terugkeren op hun post. Nu het CDA na de hertelling weer negen zetels heeft, lijkt de kans groot dat de christendemocraten weer twee wethouders mogen leveren. Dat betekent dat Erik Vullings en Leo Philipsen, die nu nog op de reservebank zitten bij het CDA, terugkeren in de raad en de stoelen van Loonen en Thielen innemen.

Ook Martijn van der Putten (D66) wil graag als wethouder doorgaan. Bij de vorige verkiezingen was D66 de derde partij in Venray. Alhoewel de fractie van lijsttrekker Daan Janssen haar drie zetels behield, moet D66 na het CDA ook Venray Lokaal (vijf zetels) en de SP (vier zetels) voor laten gaan. Getalsmatig gezien komen Venray Lokaal en de SP als eerste in aanmerking voor een plek in de coalitie. Maar de vraag is of beide partijen het met het CDA inhoudelijk eens kunnen worden over het coalitieprogramma voor de periode 2018-2022. Bovendien heeft Van der Putten in de afgelopen drie jaar bewezen het wethoudersvak te verstaan. Als de 28-jarige Venraynaar mag terugkeren op zijn post, dan komt Emina Joosten voor hem in de raad. De wethouderskandidaat van Samenwerking is nog niet bekend nadat Ike Busser vlak na de verkiezingen aankondigde geen nieuwe termijn te ambiëren. Mocht Samenwerking terugkeren in het college en de nieuwe wethouder komt uit de huidige driemansfractie – lijsttrekker Martin Leenders wordt als mogelijke kandidaat genoemd – dan zal Tineke Lamers haar comeback maken als raadslid.

Morgen is de eerste verkenningsfase afgesloten. Het CDA sprak in de afgelopen twee weken met delegaties van de andere zes partijen. Vrijdag 6 april om 19.00 uur wordt in een openbare bijeenkomst in de raadzaal verslag uitgebracht.