Auke Classens:
Auke Classens: "De presentatie van de ep moet een culturele beleving worden." Foto: Henk Lammen

"Verdriet wegstoppen heeft geen zin"

Venray | Auke Classens uit Venray presenteert met haar band Saull op zaterdag 21 april haar eerste ep: The Key. De 28-jarige muzikante koos voor het Odapark om de geluidsdrager wereldkundig te maken. Het programma begint om 19.00 uur.

Door Henk Lammen

"Het moet een culturele beleving worden. Ik vind het geweldig dat het Odapark dit initiatief omarmt." Classens kan niet wachten op het moment dat de ep in een avondvullend programma wordt gepresenteerd. Want naast de presentatie kunnen de bezoekers vanaf 19.00 uur het Odapark en de expositie van Stefan Cool bezoeken en genieten van een voor- en slotprogramma. Om 20.00 uur treedt Cristopher Green op, waarna om 21.00 uur Classens met Saull live de nummers van de ep speelt. Aan het einde van de avond staat er nog een live optreden op het programma. In haar woonkamer geeft ze een voorproefje van de nieuwe ep. Vier heerlijke nummers met ieder een eigen verhaal en sound, maar vooral de persoonlijke touch van de muzikale duizendpoot.

Zelf nummers schrijven werd ingegeven door een droevige gebeurtenis, het neerhalen van de MH17 op 17 juli 2014 in Oekraïne. "Dat viel gelijk met een feest in Nijmegen. Een heel groot contrast. Voor mij de inspiratie om iets mee te doen. Ik had een boekje naast mijn bed, schreef mijn gevoelens op. Voor mijzelf eigenlijk het bewijs dat ik ook eigen nummers kon schrijven. Ik vond het ook prachtig om te doen. Mijn gevoel wegschrijven. Het luchtte op. Nummers voor en over vrienden en familie. Mensen die dicht bij me staan. Ze op mijn manier positief ondersteunen." Naast Classens bestaat Saull uit Ivo Koenen (bassist), Maartje Smedts (toetsen), Kyle Janssen (gitarist), Roos Creemers (cello) en Mees Riechelman (drums). "Ik mag mijn handen dichtknijpen dat ik met zo'n uitstekende muzikanten mag samenwerken. Daar ben ik echt trots op. Bovendien konden we voor de opnamen terecht in misschien wel een van de mooiste studio's in Nederland, AudioWorkx in Hoogeloon."

De zeskoppige band mag trots zijn op het resultaat. De vier nummers maken ieder voor zich gevoelens los bij Classens. Zoals New Home, een rustig popnummer met ingetogen zang en aan het eind een meeslepende gitaar. Of House of the Kings, geïnspireerd op het nummer van Jan Akkermans van de vroegere Nederlandse band Focus. En Morning Sun, door Classens geschreven op het strand. "Het contrast van zon en regen. De tekst druppelt als het ware ook binnen. Het contrast tussen iets moois en verdrietigs. Heftige, verdrietige dingen wissel ik vaak af met luchtige zaken. Beide omarm ik. Verdriet wegstoppen heeft ook geen zin. Toch probeer ik altijd zwaardere teksten weer luchtiger te maken." Dat geldt zeker voor het nummer Sisters' Diary, een eerbetoon aan haar overleden vriendin Simone de Koster. "In een geheel nieuw jasje waar Simone trots op zou zijn geweest. Ze was een pittige, vlotte dame. Dat straalt het lied nu ook uit. Een popsoulnummer, met een sausje gospel, maar wel sneller, pittiger dan in de oorspronkelijke versie. Met dank aan de band. We voelen elkaar prima aan, er is een perfecte wisselwerking waardoor we samen snappen welke kant we op willen. Dat is fantastisch werken."