Ontvangst gedecoreerden naar schouwburg

VENRAY | De jaarlijkse ontvangst van gedecoreerden vindt op 27 april niet meer plaats in het gemeentehuis. Het college heeft vanwege ruimtegebrek en veiligheidseisen ervoor gekozen het evenement te verplaatsen naar de schouwburg.

Daarmee komt een einde aan een langjarige traditie van de feestelijke bijeenkomst op Koningsdag in de raadzaal van het gemeentehuis. De reden is dat de groep gedecoreerden ieder jaar groter wordt. Daardoor is het niet meer mogelijk alle genodigden te ontvangen in het gemeentehuis.

In Venray zijn inmiddels 263 inwoners ooit koninklijk onderscheiden. Daar zijn er in het afgelopen decoratiejaar weer 27 bij gekomen. Alle gedecoreerden ontvangen een uitnodiging om met partner aanwezig te zijn.

Ook leden van de gemeenteraad, de voorzitters en secretarissen van dorps- en wijkraden en nog enkele prominenten worden uitgenodigd. In totaal zijn dit bijna 600 mensen van wie er circa 350 naar het gemeentehuis komen.

Vanwege de (brand)veiligheid is deze groep te groot om tegelijkertijd toe te laten in de raadzaal. Directe familieleden en kinderen werden daarom al geweerd. Dit leidde vaker tot onbegrip.

Met de verhuizing naar de theaterzaal van de schouwburg is het ruimteprobleem opgelost. Na afloop kan de receptie worden gehouden in foyer. De kosten vallen niet veel hoger uit dan in het gemeentehuis.

Het voordeel is dat minder bodes en ander personeel hoeven te worden ingezet.


Ook senioren in school Veulen?

VEULEN | In navolging van Castenray en Geijsteren heeft ook Veulen het plan de leegstaande school te verbouwen voor ouderenhuisvesting.

De Antoniusschool in Veulen werd in 2014 gesloten. Sindsdien doet het gebouw dienst als antikraak. Het is tot nu toe niet gelukt een passende bestemming te vinden.

Een maand geleden werd in een gesprek tussen de gemeente, de dorpsraad en de werkgroep school het plan voor ouderenhuisvesting besproken. In de tussentijd wil het dorp kunstenaars werven die tegen kostprijs een ruimte kunnen huren. Het antikraakcontract met HOD kan dan worden opgezegd.

De afvaardiging van Veulen kreeg het advies in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van Castenray en Geijsteren. Castenray heeft onlangs een plan bij de gemeente ingediend terwijl Geijsteren al een stap verder is. De gemeenteraad ging op 6 maart akkoord met de overdracht van het schoolgebouw voor 1 euro aan de stichting Wooncomplex Geijsteren.


Man komt om bij bedrijfsongeval Blitterswijck

Blitterswijck | Een 55-jarige man uit Nieuw-Bergen is donderdagochtend om het leven gekomen bij een ongeval in compostbedrijf Walkro aan de Veerweg in Blitterswijck. Het slachtoffer raakte bekneld bij een transportband.

"De werkgever heeft een melding van beknelling bij een transportband gedaan. Hulp mocht echter niet meer baten. Toen de hulpdiensten arriveerden was de man helaas al overleden", vertelt een woordvoerder van Inspectie SZW. Over de exacte toedracht van het ongeval kon de woordvoerder nog niks zeggen. "Dat onderzoek duurt waarschijnlijk een paar maanden."

De hulpdiensten werden rond 10.40 uur opgeroepen voor het tragische bedrijfsongeval aan de Veerweg. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen, maar werd gecanceld na de melding dat het slachtoffer ter plekke was overleden. De politie meldde aanvankelijk dat de man bekneld was geraakt bij een heftruck, maar dat verhaal klopt volgens de Inspectie SZW dus niet.