Na afloop van een geslaagde boksclinic met z'n allen op de foto met Nouchka Fontijn.
Na afloop van een geslaagde boksclinic met z'n allen op de foto met Nouchka Fontijn. Foto: Henk Lammen

'Dan stoot ik bam, bam'

Venray | Op uitnodiging van Boksclub Venray verzorgde Nouchka Fontijn, zilveren medaillewinnares tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, afgelopen zaterdag een clinic in de boksaccommodatie van sporthal De Wetteling. Het 35-jarig jubileum van de boksvereniging kreeg daarmee extra glans.

Door Henk Lammen

Samen met haar trainer Abdul Fkiri verzorgde Fontijn een boksclinic van anderhalf uur voor de leden van de jubilerende vereniging. Na een uitgebreide warming-up werd de groep van bijna dertig boksers stevig onder handen genomen. Elian Coppus is voor even het lijdend voorwerp. Fkiri doceert: 'Je gaat weg ervan, je moet er juist naartoe komen. Effe rechts weer. Hoofd niet helemaal naar achteren, net als een prof. De oefening is een keer links, boem. En een keer rechts boem. Boks!' In tweetallen brengen de amateurboksers van de Venrayse vereniging de tips van de pro in praktijk. Nouchka Fontijn maakt een rondje door de bokszaal. Geeft links en rechts vriendelijk aanwijzingen. Ze is een innemende persoonlijkheid. Met ruim 1.80 meter en haar ranke lichaam lijkt ze op het eerste oog geen bokskampioene. Totdat Fkiri haar in de oefeningen betrekt en ze even een voorproefje geeft van haar snelheid. "Eerst een schijnbeweging en dan stoot ik een twee. Bam….bam….', doet Fkiri voor. 'Eerst die schijnbeweging, dan krijg ik een reactie van haar en dan pas volgt mijn aanval. Ik fake met mijn handen. En dan pats krijgt ze hem. Ik ga twee keer faken en dan bam, bam. Begrepen, boks!' De Venrayse boksers genieten van de clinic. Als na ruim anderhalf uur een groepsfoto wordt gemaakt, glundert bestuurslid/trainer Maurice Jansen. "Prachtig toch, we zijn echt vereerd dat we haar hebben mogen ontvangen. Ze zit in de top van Nederland en de wereld en bereidt zich nu voor op de Europese titel. Dan zijn we enorm blij dat ze in het kader van ons jubileum hier een boksclinic komt geven. Iedereen geeft vol gas en dan is het extra mooi dat de leden genieten. En ik kan mezelf ook weer een keer uitleven. Normaal geef ik training, nu mag ik lekker meedoen. En je steekt er enorm veel van op. Het is een heel geslaagde dag."

"Olympisch goud is de ultieme droom"

Voor Fontijn was Venray een witte vlek op de bokskaart. De TomTom leidde haar vanuit Schiedam veilig naar de plaats van bestemming. Tijdens de clinic heeft haar trainer Fkiri het meest het woord. "Ja, dat is zijn werk hè", lacht ze. "We verzorgen meestal met z'n tweeën een boksclinic, waarbij Abdul de les voor zijn rekening neemt. Dan laat ik hem lekker dijn ding doen. Ik ondersteun hem met het geven van aanwijzingen en tips voor de boksers." De zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen in Brazilië is een voorlopig hoogtepunt voor Fontijn. "2017 was het een iets rustiger jaar, heb ik nog wel het EU kampioenschap gewonnen. Dit jaar is weer enorm belangrijk met een EK en WK. We zijn nu volop in de voorbereiding op de Europese titelstrijd over vijf weken in Polen. In november staat in India het WK op het programma." En de droom van een Olympische titel? "Tokio 2020 is voor ons nog heel ver weg. We bekijken alles in kleine stapjes. Het is de ultieme droom, maar we gaan eerst voor de Europese en wereldtitel."