Hoogwatergeul gaat diepte in

WANSSUM | Het uitgraven van de hoogwatergeul in Wanssum kan nu in volle omvang worden uitgevoerd. Tussen december en februari lagen de werkzaamheden twee manden stil vanwege het hoge water in de Maas en het drassige terrein. Daardoor konden de pontons voor de zandoverslag niet worden gebruikt.

In november vorig jaar was de start van de aanleg van de hoogwatergeul het eerste project van de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. "Nu alle vergunningen binnen zijn kunnen we ook de diepte in", vertelde Stijn Rutten van aannemerscombinatie Mooder Maas woensdag in de dorpsraadvergadering van Wanssum. "We gaan tot vier meter diepgraven, zoals bij de Kooij."

De hoogwatergeul (weerd) komt te liggen in het verlengde van de Maas, onder de Koninginnebrug naar Well door. De geul dient als overloopgebied bij hoogwater.

Het uitgegraven zand wordt via een ponton per schip verplaatst naar het terrein aan de Boltweg in Blitterswijck. Zodat de omgeving niet wordt met het aan- en afrijden van zware vrachtwagens met zand. Vorige week is ook gestart met de ophoging bij de Koninginnebrug en bij de boerderij van Litjens.

Ook het uitgraven van de hoogwatergeul bij Ooijen heeft enkele maanden vertraging opgelopen door het natte weer waardoor het werkterrein lange tijd onbegaanbaar was. Pas vorige week is hier begonnen met de graafwerkzaamheden. Voor de brug bij Ooijen zijn 120 palen als fundament geslagen. Deze week is begonnen met de betonstort. "We zijn op steeds meer plekken bezig in het gebied", zei Stijn Rutten. "2018 wordt een heel belangrijk jaar voor het project."