Afbeelding
Foto:

Film Moj Rooj: architectuur- en cultuurhistorisch document

Venray | In de cyclus Venray van toen zal komende zaterdag 7 april om 19.00 uur deel 3, het laatste deel van de film Moj Rooj, op Peel en Maas TV worden uitgezonden.

De herhalingen zijn om de twee uur t/m zondag 8 april 17.00 uur. De film Moj Rooj I Langs monumenten van Venray werd van 1993 tot 2003 door Frans de Roos in zijn vrije tijd gemaakt en werd in 2003 door Stichting Stadspark Venray uitgebracht op videoband en dvd. De speelduur van de gehele film bedraagt 110 minuten. Voor Venray van toen werd gekozen voor uitzending in drie delen, die uiteraard één geheel blijven vormen.

Deel 3 van de film begint in de Langstraat ter hoogte van de Rochuskapel en volgt een route met diverse omwegen naar Venrays monument nummer 1: de Grote Kerk. Van de gefilmde onderwerpen noemen wij hierna een aantal voorbeelden met aanvullende bijzonderheden en bijgaande foto's die ontleend zijn aan de film.

Dit betonnen beeld (foto 1) van Godefridus Henschenius (1601- 1681) stond sinds 1957 op het Henseniusplein, maar verhuisde in 2009 naar het Odapark. Dat geschiedde door de komst van een replica van het Henscheniusbeeld dat in 1881 op het Henseniusplein werd geplaatst. Het Gymnasium Immaculatae Conceptionis aan de Leunseweg, complex van de Paters Franciscanen en ontwerp van architect Jules Kayser, werd in 1999 gesloopt (2) om plaats te maken voor de nieuwbouw van "De Franciscanerpoort". Een feestelijke optocht door de Grotestraat (3): een indrukwekkend defilé ter afsluiting van de (wandel) Jeugdvierdaagse. De woningen Langeweg 24 en 26 (4), karakteristieke ontwerpen van de Venrayse architect Piet van Bergen werden in 2003 gesloopt voor het plan "De Gouden Leeuw".

De bovenverdieping van Grotestraat 41 t/m 45 uit 1885 (5) ging in 2004 in vlammen op. Op de foto het middengedeelte voorgevel met een ramskop boven het raam op de eerste verdieping. Die ramskop herinnerde aan het lidmaatschap van de Grote Schaapscompagnie van de bekende Venraynaar Henri Trynes, stichter en eerste bewoner van het pand. MMSK St. Petrus Banden tijdens "Taptoe Venray" op de Grote Markt (6). St. Petrus Banden organiseerde dat evenement, waarvoor korpsen uit andere plaatsen werden uitgenodigd, voor het laatst in 1996. "De Witte Huizen" Hoenderstraat 6/8 (7) werden in 2014 gesloopt voor de nieuwbouw van "De Laathof". De Kiendergarde, Euterpe en het Hofkoor in de Vastelaovesmis in de Grote Kerk in 1994 (8).

Deel 1 en 2 van de film zijn door Peel en Maas TV op YouTube geplaatst; deel 3 volgt na de tv-uitzending. Geschikte zoekterm in YouTube: 'Moj Rooj'.

Bronnen: Moj Rooj I Langs Monumenten van Venray; Archief SVM. Stichting Venray Monumentaal (SVM): secretariaat Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl