De nog jeugdige Wim Smits, bekend van zijn liedjes als Mien Merie,  dirigeert.
De nog jeugdige Wim Smits, bekend van zijn liedjes als Mien Merie, dirigeert. Oude foto

Eeuwfeest Euterpe

venray | Vandaag een foto die genomen is tijdens het eeuwfeest van Harmonie Euterpe.

Van de Venrayse harmonie zijn uit het verre verleden weinig documenten bewaard gebleven, deels door de oorlog en deels door andere oorzaken. Feit is dat in 1860 Fanfare Euterpe werd opgericht. Ook heeft er daarna nog een Fanfare Sint Cecilia bestaan en uit de fusie van beide muziekgezelschappen kwam in 1911 een nieuw fanfarecorps voort. In 1934 vond de omzetting plaats van fanfare naar harmonie onder de naam Venrays Harmonie. Als aanloop naar het eeuwfeest werd Venrays Harmonie, inclusief het inmiddels opgerichte tamboerkorps, in december 1955 in nieuwe uniformen – kosten 11.000 gulden – gestoken, waarmee men trots door de Venrayse straten paradeerde. Bij het gemeentehuis werd de naam van de harmonie officieel veranderd van Venrays Harmonie in Harmonie Euterpe. Ook kreeg de harmonie van de Industriële Club een splinternieuw vaandel
aangeboden.

Op 25 juni 1960 was het dan zo ver en begonnen de festiviteiten van het honderdjarig bestaansfeest met een muzikale rondwandeling door de met vlaggen versierde Venrayse straten. Een week lang werd er feest gevierd in de feesttent achter de Gouden Leeuw. De harmonie mocht tijdens het eeuwfeest onder meer uit handen van de Limburgse gouverneur de bul met het predicaat 'Koninklijke' in ontvangst nemen. Tijdens het feest trad een Tiroler Kapel op die overal volle zalen had getrokken. Bezoekers mochten de kapel dirigeren, zoals op de foto rechts de nog jeugdige Wim Smits, bekend van zijn liedjes als Mien Merie. Ook Joop Aerts uit de Mgr. Nolensstraat mocht de dirigeerstok ter hand nemen. Hij dirigeerde met de linkerhand, wat voor een dirigent een bijzondere prestatie is. Het eeuwfeest werd afgesloten met een druk bezet Bal Champêtre.

Foto: Privécollectie Twan van Els. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray