'Samen Opgelucht is geen actiegroep'

YSSELSTEYN | In Ysselsteyn zijn momenteel twee werkgroepen actief die zich inzetten voor een betere luchtkwaliteit in het dorp. Maandag in het dorpsforum hield Jeu de Wit van de commissie Schone Lucht een presentatie. Er bleek enige verwarring bij dorpsbewoners. Want er is ook nog Samen Opgelucht dat dezelfde belangen nastreeft.

Door Henk Willemssen

"De mensen weten niet wat het verschil is tussen beide clubs. De namen lijken ook op elkaar", merkte een dorpsbewoner op. Jeu de Wit noemde Samen Opgelucht meer een actiegroep. Die omschrijving valt niet in goede aarde bij de werkgroep Samen Opgelucht waarvan maandagavond niemand in De Smelehof aanwezig was. Dinsdagochtend meldde Ria Jenneskens zich. Ze had gehoord van de discussie en ze wilde graag tekst en uitleg geven.

Samen Opgelucht is drie jaar geleden ontstaan. Terwijl Schone Lucht vorig jaar onder de vlag van de dorpsraad is opgericht. "Dat is ook het grote verschil tussen beide", vertelt Ria Jenneskens. "Wij staan helemaal los van de dorpsraad. Het ligt allemaal heel gevoelig in Ysselsteyn. We willen daarom onafhankelijk en met open vizier opereren. Dat kan alleen als we boven de belangen van alle partijen staan." Ze laat weten dat Samen Opgelucht geen actiegroep is. "De laatste jaren is in Ysselsteyn de bewustwording echt op gang gekomen. Het is nu ook bespreekbaar dat het helemaal niet zo goed gesteld is met het woonklimaat. Enkele jaren geleden durfde niemand erover te praten. Zelfs niet onder vier ogen. Want het ligt sociaal heel lastig. Maar mensen ondervinden steeds meer hinder van de grote bedrijven rondom de dorpskern. Steeds vaker hoor je over luchtwegklachten. Dit kan eigenlijk niet meer."

Samen Opgelucht vindt dat de dorpsraad er niet goed mee omgaat. "We zijn niet blij met hun optreden. De dorpsraad weet niet goed welke ze rol ze moet pakken", vindt Ria Jenneskens. Samen Opgelucht heeft een achterban van tachtig bezorgde inwoners. "We zijn in gesprek met ondernemers en de politiek. En we hebben ook overleg met Schone Lucht. Want onze belangen zijn gelijk. We willen een goed woonklimaat. Er is geen enkel dorp dat zo zwaar overbelast is als Ysselsteyn."

Beide werkgroepen verzetten zich ook tegen de uitbreiding van Houbensteyn aan de Ysselsteynsweg, net buiten de bebouwde kom. "Dit mag eigenlijk niet gebeuren", meldde Jeu de Wit. "Er zijn veel betere locaties waar deze nieuwe varkensstal kan komen. Het heeft te maken met bouwblokken en het bestemmingsplan. Waardoor de ondernemer bijna niet anders kan. Maar er moet een andere weg gevonden worden." De Wit heeft contacten met gemeente en provincie. "Nieuwbouw moet op verder afstand van de dorpskern. Om nog meer overlast voor het dorp te voorkomen." Ria Jenneskens wijst op de visie veehouderij. "Als we dit niet voor elkaar krijgen dan hebben we echt een groot probleem."