Yvon Peters paar uur in een roes

OIRLO | De 17-jarige vwo-scholiere Yvon Peters leefde donderdagochtend een paar uur in een verkiezingsroes. Ze was de nacht ervoor gekozen tot raadslid van Venray Lokaal met 192 stemmen. Maar al snel kwam ze erachter dat de telling niet klopte.

Ze was er woensdagnacht niet meer bij in het gemeentehuis toen tegen de klok van half drie de uitslag bekend werd. "Ik was vorige week ziek en ik ben die avond maar een halfuurtje erbij geweest. Om toch even de sfeer mee te maken", vertelt de Oirlose. Donderdagochtend werd ze wakker met allemaal felicitaties op haar telefoon. "Ik heb drie uur lang in een roes geleefd. Maar donderdagmiddag kwam ik er al snel achter dat de uitslag niet klopte. Ik had in Leunen maar drie stemmen en geen 71."

Yvon Peters was dan ook blij dat vrijdagochtend tot een hertelling werd besloten. "Als er geen hertelling was geweest dan had ik mijn zetel niet aangenomen", reageert ze sportief. "Want ik wist dat het niet klopte. Het moet democratisch gebeuren. Aan de ene kant wel jammer dat ik er nu niet inkom. Maar ik heb nog 129 stemmen. Dat zijn er nog best veel."


Venray Lokaal grootste in wijken

VENRAY | Venray Lokaal kreeg de meeste stemmen in Venray-centrum en de wijken. De nieuwe partij behaalde in Venray 2.441 stemmen, net iets meer dan het CDA (2.370). De tien Venrayse stembureaus werden precies gelijk verdeeld tussen CDA en Venray Lokaal. Beide partijen eisten bij vijf stemlokalen de winst op.

Venray Lokaal won in de drie grote wijken Brukske, Landweert en Veltum. In Brukske en Landweert waren voorheen PvdA en SP altijd in een felle strijd gewikkeld. De PvdA heeft veel aanhang verloren en is een splinterpartij geworden. De SP is met de 'schimmelcampagne' de laatste maanden heel actief geweest in Brukske. Toch was het niet genoeg voor de zege. De SP kreeg in de multiculturele wijk 309 stemmen, op gepaste afstand van Venray Lokaal dat 369 stemmen vergaarde. Ook in Landweert, de grootste wijk van Venray, had Venray Lokaal (477 stemmen) de meeste concurrentie van SP (448). Het CDA was in zowel Brukske als Landweert de derde grootste partij en in Veltum waren de christendemocraten tweede achter Venray Lokaal.

De lokale partij van lijsttrekker Carla Brugman pakte eveneens de winst bij de stemlokalen van St. Anna en de schouwburg. Het CDA kwam als beste uit de bus op het gemeentehuis. Dit was vorige week woensdagnacht het allerlaatste stembureau waarvan de uitslag bekend werd. Tevens won het CDA in vier stembureaus rondom het centrum: Servaashof, De Springplank, De Hoender en De Sprank.


"Geen veehouders dorp uitjagen"

YSSELSTEYN | "We gaan geen ondernemers wegjagen", vertelde Jeu de Wit van de commissie Schone Lucht maandag in het dorpsforum van Ysselsteyn. De Wit vindt dat er geld moet komen om het mogelijk te maken dat veehouderijen kunnen verplaatsen naar een betere locatie, verder weg van de dorpskern.

"Onze eerste zorg is dat de lucht schoner wordt in het dorp", vertelde De Wit. "Daardoor moeten de ontwikkelingen op de juiste plek gaan plaatsvinden. Zodat de stallen minder overlast veroorzaken. Maar we kunnen ondernemers financieel niet belasten om hun bedrijf te verplaatsen. Want dit is een algemeen belang. En daarom moet er ook subsidie van overheidswege komen."

Volgens De Wit wil de provincie meewerken aan de verplaatsing. Schone Lucht heeft al veel gesprekken gevoerd met Ysselsteynse veehouders. "We gaan nog meer ondernemers bezoeken aan de rand van het dorp. We bespreken hun plannen en willen weten welke kant ze op willen. Het doel is een win-winsituatie op de langere termijn."


Drie scenario's accommodaties

YSSELSTEYN | De werkgroep voorzieningen heeft drie scenario's opgesteld voor de toekomst van de maatschappelijke gebouwen in Ysselsteyn. In mei kunnen de inwoners tijdens een bijeenkomst hun mening geven over het dorpsaccommodatieplan.

Het eerste scenario gaat uit van combinatie tussen De Smelehof met zowel de kerk als jongerencentrum Jera. Ook wordt een verbinding gezocht tussen de kerk en het Zorghuus. In het tweede scenario krijgen De Smelehof en Jera ieder een renovatie. Een gezamenlijke nieuwe multifunctionele accommodatie is het derde scenario. In alle plannen is een sportzaal meegenomen. Dat is een dringende behoefte in het dorp. De huidige gymzaal voldoet niet meer. Korfballers en zaalvoetballers moet uitwijken naar accommodaties in omliggende plaatsen.

"Als werkgroep kiezen we niet voor één scenario. Dat zou niet verstandig zijn", verwoordde Tom van Asten maandag in het dorpsforum. "Het dilemma is: wie maakt de keuze? En hoe krijgen we het hele dorp mee?"

Aanleiding is het project Schoon door de poort van de gemeente Venray. Alle wijk- en gemeenschapshuizen worden overgedragen aan de gemeenschap. Met eenmalige financiële steun kunnen de gebouwen eerst worden opgeknapt. De Smelehof kampt, net als de Jera, met een verouderd pand. Praktisch probleem is dat de gebouwen eigendom zijn van diverse stichtingen. Terwijl het bisdom eigenaar is van de kerk. De werkgroep kreeg het advies met alle verenigingen en gebruikers in conclaaf te gaan. Bovendien moeten de scenario's concreter worden uitgewerkt voordat ze in mei aan het dorp gepresenteerd kunnen worden.