Drie stembureaus geheel foutloos

VENRAY | Alleen in Heide, Smakt en Veulen zijn woensdag de stemmen geheel foutloos geteld. Na de hertelling van maandag was de uitslag bij deze drie stemlokalen precies gelijk aan de eerste telling.

Dat betekent dat bij 21 van de 24 stembureaus telfouten zijn gemaakt die gecorrigeerd moesten worden. Het toont opnieuw aan dat handmatig tellen – vooral onder tijdsdruk – leidt tot missers.

Meestal ging het om kleine verschillen die niet van invloed waren op de zetelverdeling. In Leunen werd de grootste afwijking ontdekt. André van Maarschalkerwaard, nummer acht van Venray Lokaal, had in eerste instantie geen enkele stem in zijn woonplaats. Die waren naar Yvon Peters gegaan die net boven hem stond op de lijst. Na hertelling kreeg Van Maarschalkerwaard 70 stemmen in Leunen. Yvon Peters had er 71 en hield er nog drie van over.

Opvallend is dat de meeste fouten voorkomen bij Venray Lokaal. Mogelijk doordat deze partij als laatste op het stemformulier stond. Bij liefst 26 van de 38 kandidaten van Venray Lokaal werd het stemmenaantal na de hertelling gecorrigeerd. Ahmet Kocyigit kreeg tien stemmen meer en kwam op 190 uit waardoor hij Richard de La Roy passeerde die zes stemmen verloor, van 188 naar 182. Niet De la Roy maar Kocyigit had daardoor woensdagnacht als raadslid gepresenteerd moeten worden.

Onderaan de lijst miste Sandra Manders haar twaalf stemmen die ze in Oostrum kreeg. Daardoor kwam haar totaal uit op twintig in plaats van acht stemmen. En zo waren er meer verschuivingen. In Leunen waren bij D66 de acht stemmen van Tom Voermans in eerste instantie bij zijn partijgenoot Peter-Paul Tummers terechtgekomen. Dat is nu ook rechtgezet.

De hertelling pakte het gunstigste uit voor het CDA dat vijftien stemmen extra kreeg. Het meest nadelig was het voor Samenwerking dat elf stemmen kwijtraakte. Voor de SP (-3), D66 (+2), VVD (+3), PvdA (+3) en Venray Lokaal (-1) had de hertelling per saldo de minste gevolgen.