Nieuwe leden dorpsraad Merselo

Merselo | Arno Poels (44), Petro Loonen (56), Wouter Egelmeers (45) en Raymond Hendrikx (42) zijn vorige week verkozen tot nieuwe leden van de dorpsraad Merselo.

Tijdens de verkiezingen voor dorpsraad werd duidelijk dat Poels, Loonen, Hendrikx en Egelmeers de vrijgekomen plekken innemen. Het trio volgt Theo Zegers (voorzitter), Wil Weijers (vice-voorzitter) en Leon Aarts (lid) op. Er was al één positie vacant in de dorpsraad. Wie de nieuwe voorzitter wordt is overigens nog niet bekend. "Dat wordt woensdagavond (gisteravond, red) pas duidelijk. We komen dan samen en dan verdelen we de taken", vertelt scheidend-voorzitter Zegers. Bij het ter perse gaan van deze krant waren de nieuwe taken nog niet bekend.

Zegers hechtte vooral veel waarde aan het opkomstcijfer tijdens de verkiezingen voor de dorpsraad. Uiteindelijk bracht 57 procent van de inwoners van Merselo een stem uit. "Het is belangrijk dat de nieuwe leden steun krijgen vanuit het dorp. Zo krijgen we een dorpsraad met draagvlak in de gemeenschap."


Venray stemt voor inlichtingenwet

Venray | Als het aan de inwoners van de gemeente Venray ligt dan wordt de nieuwe inlichtingenwet gehandhaafd. Tijdens het referendum stemde 52,47 procent van de kiezers in met de nieuwe wet. In totaal brachten 17278 mensen een stem uit. Het referendum vond tegelijkertijd plaats met de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor dit referendum telde Venray 33157 stemgerechtigden. Daarvan stemden 9067 mensen voor invoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In totaal stemden 7362 kiezers tegen de wet, stemden er 799 mensen blanco en waren er 50 ongeldige stemmen. Landelijk gezien ging Venray tegen de stroom in. Over het geheel genomen werd er tegen de inlichtingenwet gestemd. Bij het referendum was 49,5 procent tegen en 46,5 procent voor. Daarnaast stemde 4 procent van de kiezers blanco en 0,4 procent was ongeldig.

Het referendum ging over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden zou moeten geven. Het verschil tussen voor en tegen was 196.943 stemmen: 3.299.509 mensen stemden tegen en 3.102.566 voor. De nieuwe wet moet de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden geven.