Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Innovatieprijs voor Kipster

Venray | Kipster, de innovatieve leghennenstal in Oirlo, won woensdag 21 maart de Rabobank Duurzame Innovatieprijs 2018 in de categorie food & agri.

Kipster is volgens de initiatiefnemers de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld. De initiatiefnemers zijn Ruud Zanders, Olivier Wegloop, Styn Claessens en Maurits Groen. "Wij zijn heel blij met deze prijs", zegt Ruud Zanders. "Uit ruim 350 inzendingen van innovatieve ideeën als één van de winnaars uit de bus komen, is een enorme blijk van waardering."

De jury van de Rabobank prijst de toekomstvisie op de productie van dierlijke eiwitten. En de goed uitgewerkte visie over hoe eieren circulair kunnen worden geproduceerd, op een maximaal diervriendelijke manier. De jury waardeert de ketenbrede betrokkenheid, die geleid heeft tot samenwerking met belangrijke partners. Onderscheidend vond de jury de circulaire en integrale aanpak, waarbij de natuurlijke omgeving van dieren onbetwist centraal staat, emissies uit de stal zijn geminimaliseerd en regionale voedselreststromen worden benut. Kipster laat volgens de jury zien dat je ook klimaatneutraal boerderijdieren kunt houden. Bijvoorbeeld door voer te maken van reststromen en meer energie op te wekken dan te gebruiken. Ook worden bij Kipster, heel revolutionair, de haantjes grootgebracht en verwerkt tot vlees voor consumenten. Aan de ontwikkeling van Kipster is vier jaar gewerkt en inmiddels heeft het systeem zich bewezen. Kipster is volgens de jury een revolutionaire, dier-, mens- en milieuvriendelijke boerderij voor legkippen. De boerderij zit vol innovaties op het gebied van dierenwelzijn en fijnstofreductie en zorgt voor een minimale milieubelasting, door voer van reststromen en het opwekken van energie. De consumentenprijs ligt onder het prijsniveau van biologisch en de boer ontvangt een eerlijke prijs voor het ei.

De andere winnaars zijn een bioraffinagetechnologie voor de verwerking van citrusschillen en een zachte slaaprobot. Kipster, PeelPioneers (categorie Circulaire economie) en Somnox (categorie Vitale gemeenschappen & Zorg) wonnen elk 20.000 om hun innovatie verder te ontwikkelen. Daarnaast krijgen ze een jaar lang intensieve begeleiding vanuit de Rabobank door middel van een businesscoachingstraject en stelt de Rabobank haar netwerk beschikbaar. Meer dan 350 deelnemers hebben meegedongen naar de Rabo Duurzame Innovatieprijs.

Van links naar rechts: Herman Wijffels (voormalig bestuursvoorzitter Rabo), Ruud Zanders, Styn Claessens, Wiebe Draijer (bestuursvoorzitter Rabobank), Maurits Groen. Olivier Wegloop was helaas verhinderd. Foto: Rabobank.