De spelers van Manual ontvingen allemaal een kampioensshirt.
De spelers van Manual ontvingen allemaal een kampioensshirt. Foto: Marc van Dalen

Afscheid als kampioen

Manual-Apollo 3: 34-16 (17-10). Doelpunten Manual: Martijn Schutte (7x), Okke Boon (4x), Jan Vorstenbos (4x), Joost Ueberbach (4x), Sander Barents (3x), Kingsley Lamptey (3x), Paul Stroy (3x), Mel Aelmans (2x), Bennie Beekers (2x), Maarten Lucassen en Bryan van Kol.

Venray | Nog voor het laatste fluitsignaal kwamen de kratjes bier de zaal in, de spelersvrouwen stonden al klaar met gepersonaliseerde kampioensshirts en het publiek op de volgepakte tribune in sporthal De Wetteling was uitzinnig. Alle ingrediënten waren zaterdag aanwezig voor het kampioensfeest van Manual.

Door Willem Menting

De handballers moesten alleen nog spelen tegen Apollo 3. Manual legde de bezoekers hard over de knie: 34-16. Daarmee was de titel in de tweede klasse een feit. "Heel bijzonder. Hier hebben we een heel jaar hard voor geknokt", zei doelman Ronald de Haan enthousiast. De 52-jarige sluitpost neemt na dit seizoen afscheid als speler. "Stoppen op je hoogtepunt noemen ze dat", vertelt hij met een glimlach. "Ik heb voorafgaand aan het seizoen al gezegd dat ik zou stoppen. Het is mooi geweest. Ik heb steeds langer de tijd nodig om te herstellen na wedstrijden. Het gaat allemaal wat moeizamer."

Voor De Haan was het zijn eerste kampioenschap. "Ik handbal ongeveer 24 jaar en ik ben nog nooit kampioen geworden. Wel 15 keer tweede geloof ik, dus het is wel erg speciaal om zo afscheid te nemen." Helemaal afscheid neemt De Haan niet. Volgend seizoen blijft hij als keeperstrainer verbonden aan de vereniging. "Dat doe ik nu eigenlijk ook al. Vanaf volgend seizoen ga ik de oudste jeugdkeepers en seniorendoelmannen trainen van zowel de mannen als de vrouwen." Het kampioensfeest werd zaterdagavond fanatiek gevierd in de kantine van sporthal De Wetteling. "We waren daar met de complete groep, veel publiek was blijven plakken en ook de vrouwenploeg was er samen met de A-jeugd. Verschillende jeugdspelers hebben dit jaar bij ons meegedaan dus het is ook een beetje hun kampioenschap."

Later vertrok het gezelschap naar Goesting om het feestje een vervolg te geven. "Ik werd wel met een lichte kater wakker, maar ik heb het netjes gehouden."

De kampioenswedstrijd werd overigens nooit spannend. Tegenstander Apollo 3 uit Son en Breugel kwam met slechts zes spelers naar Venray. "Dat is natuurlijk wel jammer, maar de mocht de pret niet drukken. Ze hadden ook weg kunnen blijven. Ze gunden ons deze kampioenswedstrijd en dat is natuurlijk wel ontzettend mooi. Als ze compleet waren hadden we ook wel gewonnen."

Het kampioenschap van Manual kwam niet helemaal uit de lucht vallen. De ploeg werd vorig jaar derde en wéér een jaar eerder tweede. "We zijn tweeënhalf jaar geleden de juiste weg ingeslagen. Met onze coach Maciej Garkowski hebben we deze weg doorgetrokken. Nu zijn we kampioen. Geweldig!"

De Haan genoot zaterdag ook zichtbaar van het publiek. "Normaal mogen we blij zijn als er twintig supporters zitten. Nu was het afgeladen vol. Bij ieder doelpunt en iedere redding volgde er kabaal. Dat was écht schitterend."

Manual speelt op 8 april nog één wedstrijd. Dan is Tremeg 2 in Gemert de tegenstander.