Afbeelding
Foto:

Ziekenhuis Helpende Handen

Venray | Het Helpende Handen-ziekenhuis in India werd onlangs officieel geopend in aanwezigheid van enkele prominente lokale bestuurders en well-wishers, maar vooral veel Helpende Handen-mensen (bewoners en stafmedewerkers) en mensen uit de omgeving die straks gebruik kunnen maken van dit ziekenhuis voor de minst draagkrachtigen.

Na een Indiase ceremonie, waarbij Marijke en Bart Veldpaus uit Venray een lintje doorknipten en een beeld van een koe met haar kalf (symbool van moeder en kind) onthulden, werd op 23 maart het Gayathri-ziekenhuis in besloten kring in gebruik genomen. Ook werd een inauguratieplaquette bij de moeder en kind afdeling onthuld. Ambulante patiënten uit de omgeving en Helpende Handen-patiënten kunnen voor onderzoek en behandeling terecht bij artsen van de poliklinieken (tandarts, oogarts, algehele geneeskunde, e.d.). Het ziekenhuis wordt in de aankomende maanden stap voor stap in gebruik genomen. Voorlopig ambulant, over een of twee maanden, als de poliklinieken goed geïmplementeerd zijn, kunnen de opnames en de eerste bevallingen plaatsvinden. De gynaecologe is in dienst getreden.

De twee operatiekamers worden de aankomende tijd verder ingericht. De, door een Nederlands fonds gesponsorde, armaturen, met operatielampen en zuurstofvoorziening, en de bedieningspanelen, zijn reeds gemonteerd. De 50 bedden, matrassen, nachtkastjes en andere ziekenhuisapparaten (microscopen, rolstoel, krukken en medische apparatuur) die vorig jaar in een grote container naar India werden vervoerd, staan klaar voor gebruik. Het bevalbed trok veel bekijks en maakte veel indruk. De aankomende periode worden er verschillende open dagen georganiseerd. De omwonenden kunnen dan laagdrempelig kennismaken met het ziekenhuis en zich gratis laten onderzoek door enkele aanwezige artsen en verpleegkundigen. Deze open dagen zijn belangrijk omdat veel mensen niet zomaar gebruik durven maken van deze ziekenhuis-mogelijkheden. De meeste mensen gaan ervan uit dat het niet betaalbaar is. Iedereen mag en kan gebruikmaken van de geboden gezondheidszorg. In principe betaalt iedereen voor de geboden hulp. De meest draagkrachtigen betalen naar verhouding meer, de minst draagkrachten minder of daar waar het niet anders kan is de hulp gratis. De aanwezige maatschappelijk werkenden zoeken zo goed als mogelijk uit wat de draagkracht is van de betreffende patiënten. De eerder door een Nederlands Fonds gesponsorde twee busjes vervoeren de immobiele patiënten naar het ziekenhuis en weer terug naar huis. Ook worden ze gebruikt voor vervolgbehandelingen in de thuissituatie. De groenvoorziening buiten en de beplanting binnen in het ziekenhuis zijn ook gerealiseerd. Een Nederlands fonds heeft dit financieel mogelijk gemaakt.

De Indiase overheid heeft aangegeven dat weeskinderen bij voorkeur in een Indiaas pleeggezin geplaatst moeten worden. "Dat juichen wij natuurlijk toe", meldt bart Veldpaus. "Inmiddels zien wij dan ook dat er minder kinderen opgevangen worden. En als ze al opgevangen worden, verblijven ze kortdurend binnen het project. Daardoor worden enkele kleinere ruimtes binnen de Helpende Handen-locatie Gokulam (format SOS-kinderdorpen, red. ) momenteel niet gebruikt. Steven Vidyaakar wil deze ruimtes beschikbaar stellen aan gezinnen waarvan een van de gezinsleden, langer durend, opgenomen is in het Helpende Handen-ziekenhuis en het gezin te ver weg woont, volgens het Ronald McDonald-principe." Voor meer foto's en informatie kijk op www.helpendehandenindia.nl.