Wandeling over vak O

Venray | Sinds enige tijd heeft de omgeving rond de Grote Kerk, gemeentehuis en museum Borggraaf een gedaanteverandering ondergaan.

Uit de vele reacties blijkt dat veel inwoners positief zijn over de wijze waarop dit park nu is ingericht. Een aanwinst voor Venray. Nu er binnenkort de bomen en de struiken gaan uitslaan en de eerste krokussen boven de grond komen staan, wordt stilgestaan bij het verleden van deze omgeving.

Hier lag in vroegere tijden het kerkhof van Venray. De graven zijn een aantal jaren geleden verplaatst naar een plek op de begraafplaats Boshuizen. In dit zogenaamde vak O ligt de 'geschiedenis van Venray' begraven. De leden van de Schaapscompagnie, de oud- burgemeesters, de geestelijkheid en andere 'voorname' Venraynaren, maar ook de gewone burgers, elk met hun eigen levensverhaal. De gidsen van het Rooys Gidsen Gilde hebben deze geschiedenis opgepakt en een wandelroute uitgezet die over dit deel van de begraafplaats loopt. Van de meeste graven kennen de gidsen de achterliggende verhalen. Wie was deze persoon, wat heeft hij of zij voor Venray betekent?

Geïnteresseerd in deze wandeling? Neem dan contact op met de VVV aan het Mgr. Goumansplein 1 via telefoon 510505.


Aanleg speeltuin officieel van start

Overloon | Op 7 april om 13.30 uur gaat officieel de schop in de grond voor de nieuwe speeltuin Gewoon Buiten bij het oorlogsmuseum in Overloon.

Belangstellenden zijn van harte welkom bij deze starthandeling. In januari kreeg de Stichting Recreatie en Meer bericht dat zij een bijdrage van de Kiwanis zou ontvangen. In maart bleek dat ook de industriële kring een financiële bijdrage levert aan de realisatie van de speeltuin. Het bedrag van 1500 euro heeft initiatiefneemster Renuka van Gaal vervolgens neergelegd bij NSGK. NSGK heeft namelijk een regeling voor serviceclubs en bedrijven: het bedrag dat wordt gedoneerd aan een project dat is getoetst aan de doelstellingen van NSGK, wordt verhoogd met 50 procent. De stichting krijgt van NSGK voor deze twee donaties nog eens 750 euro extra, naast de 20.000 euro die de stichting al toegekend kreeg van NSGK. Ook ontving de stichting 5000 euro van de gemeente. "Dit goede nieuws hebben we gekregen op de dag van de verkiezingen, altijd leuk zulke verrassingen", aldus Renuka van Gaal. Ook Wiljan Laarakkers wil een financiële bijdrage leveren aan de realisatie van het project. Ook deze bijdrage komt in aanmerking voor een verhoging van 50 procent. De stichting heeft nu nog enkele aanvragen voor bijdragen aan de exploitatie uitgezet bij ondernemers en serviceclubs en ook zij mogen/kunnen gebruikmaken van de NSGK-plusregeling. NSGK kan tot 7500 euro per jaar bedragen verhogen. Voor meer informatie over deze regeling: https://www.nsgk.nl/doe-een-aanvraag/serviceclubs-bedrijven. Voor meer informatie over de Stichting Recreatie en Meer kijk op www.speeltuinboxmeer.nl.


Opening expositie Doerak 500

Venray | In het Venrays Museum wordt vrijdag 30 maart de expositie Doerak 500 geopend.

Tien jaar geleden werd het Nederlands elftal uitgeschakeld door Rusland in de kwartfinales van het Europees kampioenschap. Als reactie daarop maakte Ted Lenssen een cartoon en stuurde die naar nieuwsblad Peel en Maas. De redactie pikte het op en plaatste de cartoon. De titel 'Blub Holland Blub!' sprak boekdelen. Deze cartoon telt niet mee met de inmiddels vijfhonderd spotprenten die Lenssen tekende voor Peel en Maas. Vanaf augustus 2008 startte Lenssen officieus te tekenen voor Peel en Maas. Sindsdien sloeg hij geen week over. Zelfs op de dag van de geboorte van hun eerste zoon, Sep, stond er een cartoon in de krant. In het Venrays Museum stelt Ted Lenssen honderd van de vijfhonderd Doerak-cartoons tentoon die hij in de afgelopen tien jaar voor Peel en Maas tekende. De honderd geselecteerde spotprenten versieren de muren van het Venrays Museum en de andere vierhonderd worden geprojecteerd. De opening van de expositie, die duurt tot en met 20 mei, wordt om 19.00 uur verricht door burgemeester Hans Gilissen.


Mindfulness en het voorjaar

Venray | Zoals we na de winter ramen en deuren openzetten voor het voorjaar, aandacht geven aan de tuin, zo kan deze periode ook een tijd zijn om wat meer aandacht te schenken aan jezelf. Binnenkort starten er enkele nieuwe mindfullnesstrainingen.

Wat is mindfulness? De mindfulnesstraining leert je om spanning te herkennen en daar wat mee te doen. Door aandacht komt er minder ruis binnen, ervaar je meer rust. Je leert anders om te gaan met een situatie, niet iedere situatie kun je immers veranderen. Wanneer is mindfulness iets voor jou? Als je minder in je hoofd wil zitten, last hebt van piekergedachten, niet goed kunt in-of doorslapen, lichamelijke klachten, burn-out, vermoeidheid of onrust….kan mindfulness verlichting brengen. De trainingen starten op 16, 17 en 18 april. Deze mindfulnesstraining is bedoeld voor mensen met (chronische) pijnklachten. Het is een praktische training voor het leren omgaan met
pijn.

Pijn veroorzaakt vaak , naast de pijn, stress. Dat geeft weer meer ongemak en zo zit je in een neerwaartse spiraal. We noemen dit effect ook wel double trouble. In september start de eerste training. Uitgebreide informatie over alle trainingen is te vinden op de website. Ingrid van Straten nodigt belangstellenden graag uit om een kijkje te nemen of om contact met haar op te nemen. "Voel je van harte uitgenodigd." Voor meer informatie: www.mindfulnesscentrumvenray.nl, e-mail info@mindfulnesscentrumvenray.nl of bel: 06-14262089.