De rommel bij McDonald's is een doorn in het oog van Jan Koopmans.
De rommel bij McDonald's is een doorn in het oog van Jan Koopmans. Foto: Jan Koopmans

Ergernis door zwerfafval

Venray | Jan Koopmans fietst regelmatig op het fietspad langs de Maasheseweg. Hij stoort zich gruwelijk aan het vele zwerfafval dat langs de fietspaden ligt. Vooral bij het grasveldje voor de McDonald's is de narigheid volgens Koopmans groot. "Ik ben al regelmatig bij de McDonald's binnengestapt, maar zij halen hun schouders op."

Door Willem Menting

In het standaard activiteitenbesluit milieubeheer van de gemeente staat dat uitbaters van horecagelegenheden verantwoordelijk zijn voor hun afval tot 25 meter van hun zaak. Dat blijkt voor de fastfoodketen onvoldoende. De gemeente Venray heeft nu met het restaurant aanvullende afspraken gemaakt. "We zijn samen in gesprek gegaan en McDonald's gaat de overlast van het zwerfafval in eerste instantie zelf aanpakken. Ze pakken diverse plekken in de omgeving aan. Als blijkt dat deze aanvullende acties niet het gewenste resultaat hebben, dan moeten we misschien nieuwe afspraken gaan maken", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Koopmans lijkt met de actie van de gemeente op zijn wenken te worden bediend. Hij ergert zich al tijden aan de houding van het restaurant. "Ik hou het afval al langer in de gaten. Ze doen er te weinig aan. Het heeft ook te maken met de mentaliteit van tegenwoordig. Mensen gooien gewoon spullen weg in de natuur. Het boeit ze niet." Koopmans is ontzettend actief als het gaat om het melden van zwerfafval. Als inwoner van Holthees heeft hij ook vaak contact met de gemeente Boxmeer. "Daar ruimen ze het vaak binnen twee dagen na een melding op. Dat is in Venray wel anders. Daar komt eerst een ploeg kijken of het erg genoeg is. Daarna komt een andere ploeg het opruimen." Hij maakt zich zorgen om de natuur en het afval langs de wegen. Ook bij de A73 ligt vaak veel zwerfafval. "Ik ben zelf ook de beroerdste niet. Als ik een paar blikjes zie liggen, dan ruim ik die zelf op. Als er veel afval ligt dan maak ik daar een melding van."

Volgens Koopmans ruimt McDonald's één keer per kwartaal de rommel in de omgeving op in samenwerking met de scouting. Dat is te weinig, vindt hij. "Het is ook geen visitekaartje voor je eetgelegenheid. Ik begrijp het gewoon niet." Koopmans vindt dat de gemeente meer moet doen aan voorlichting. "Ook langs de St. Jozeflaan in Smakt ligt veel afval. Bij de hondenclub bijvoorbeeld. Daar heb ik ook regelmatig melding van gemaakt. We moeten het gewoon netjes houden."

De gemeente Venray herkende zich aanvankelijk niet in de verhalen van Koopmans. Het afval van afgelopen weekend was maandagochtend al door McDonald's zelf opgeruimd, op een restant op de middenberm van de Maasheseweg na. "Daar hebben boa's McDonald's op gewezen. Dat restant wordt dan ook opgeruimd door het restaurant", laat de gemeente desgevraagd weten. "McDonald's ruimt regelmatig rommel op in de omgeving, maar dat blijkt tot op heden onvoldoende te zijn." Het overige plastic afval bij de snelweg is volgens de gemeente waarschijnlijk afkomstig van een ander bedrijf. "Boa's gaan bij dat bedrijf nog langs om nieuw rondwaaiend plastic te voorkomen."


APK Veulen knap prieel voor laatste keer op

Venray | Na 18 jaar kwam er een eind aan de opknapbeurten van de Veulense APK van het prieeltje ui 1936 op het St. Annaterrein. De Renschdael Group nam het terrein dit jaar over.