Didi Houben (links) en Rowan de Greef kijken al vooruit naar de Laco Zwemloop in Venray.
Didi Houben (links) en Rowan de Greef kijken al vooruit naar de Laco Zwemloop in Venray. Foto: Henk Lammen

Jonge triatleten willen vlammen

Venray | Atletiek Triatlon Vereniging Venray (ATV) houdt op zondag 8 april voor de zeventiende keer de Laco Zwemloop in het sport- en zwemcentrum De Sprank en natuurgebied Vlakwater. Twee jonge triatleten van de organiserende vereniging gaan een gooi doen naar de medailles: Didi Houben uit Heide en Rowan de Greef uit Sevenum.

Door Henk Lammen

De 14-jarige Didi kwam via enkele omzwervingen terecht in de triatlonsport. Ze reed pony, was keepster in de F-jes van voetbalvereniging Leunen, maar koos uiteindelijk voor triatlon. "Ik deed al aan mountainbike bij Mudhunters en vond het voetbal minder leuk. En ook zwom ik graag. Mijn zus vroeg of 'triatlon niks voor mij was'." Als 11-jarige meldde ze zich aan bij ATV, een besluit waar ze geen spijt van heeft gehad. "In het begin was het even moeilijk, daarna ging het wel lekker." Haar clubgenoot Rowan (15) deed eerst aan judo en stapte op 9-jarige leeftijd over naar ATV. Hij werd in Sevenum bijna letterlijk van de straat geplukt door trainer Henk van der Horst. Hij zwom in de plaatselijke zwemvijver en werd gestimuleerd om zich ook te bekwamen in het fietsen en rennen. "Dat laatste ging eerst wat minder", lacht hij.

Beide jeugdige triatleten blijken over meer dan middelmatig talent te beschikken. Rowan is de fanatiekste van de twee. Hij traint zo'n tien uur per week. "Ik kan eigenlijk niet wachten om uit te komen in de herencompetitie. Daar ben ik nu nog te jong voor. Uiteindelijk wil me toch meten met de triatlontop van Nederland. Hoe ver ik kom, weet ik niet. Ik wil wel het hoogste proberen te bereiken." Als haar ambities ter sprake komen, duwt Didi op de rem. "Ik vind de zwemtraining het gezelligste. We zijn dan wel enorm fanatiek, proberen elkaar er doorheen te slepen, maar het moet wel leuk blijven." De leerlinge van het Raayland College is dit jaar nauw betrokken bij de organisatie van de Laco Zwemloop. "Vanuit mijn maatschappelijke stage woon ik de vergaderingen bij, draag ideeën aan en heb een flyer ontworpen." Beiden willen voor eigen publiek vlammen. Rowan: "Ja, absoluut. Een podiumplek is wel de bedoeling." Meer informatie is te vinden op www.atvvenray.nl.