Alle stemmen werden maandag herteld in De Wetteling.
Alle stemmen werden maandag herteld in De Wetteling. Foto: Rikus ten Brücke

CDA grijpt laatste restzetel

VENRAY | Het CDA heeft de laatste restzetel gekregen en niet Venray Lokaal. Dat bleek maandag na het hertellen van alle stemmen. Het CDA stond in de verkiezingsnacht op acht zetels en komt nu toch weer op negen uit. Petra van Duijnhoven blijft daardoor in de raad.

Door Henk Willemssen

In de nacht van woensdag op donderdag staakten de stemmen bij de verdeling van de laatste restzetel. CDA en Venray Lokaal hadden er volgens de uitslag precies evenveel recht op. Burgemeester Hans Gilissen maakte daarop bekend dat er vrijdag geloot zou worden. Al direct lieten de lijsttrekkers Jan Loonen (CDA) en Carla Brugman (Venray Lokaal) weten tegenstander te zijn. Ze drongen direct aan op een hertelling. Die wens werd daags erna alleen maar versterkt toen er steeds meer signalen kwamen van gemiste stemmen. Uiteindelijk ging Hans Gilissen, als voorzitter van het centraal stembureau, vrijdagochtend overstag. Sporthal De Wetteling werd maandag afgehuurd voor de hertelling.

Maandagmiddag om 17.00 uur kon Gilissen de definitieve uitslag bekendmaken. Hij verzekerde dat alle stemmen van ieder stembureau tweemaal waren geteld. "Als er verschil zat tussen de eerste en tweede telling, is er nog voor een derde keer geteld. Om er zeker van te zijn dat de uitslag betrouwbaar is." Na de hertelling had het CDA ineens vijftien stemmen meer, terwijl Venray Lokaal er eentje kwijtraakte. Van loting was dus geen sprake meer. Het CDA komt nu uit op negen zetels. "Het was een dubbeltje op zijn kant. Dit is heel goed nieuws. Fantastisch", zei de opgeluchte Jan Loonen. Hij had toch de hele dag wat in spanning gezeten. Want die ene restzetel maakt wel een groot verschil in de verhouding tussen de twee grootste partijen CDA en Venray Lokaal: 9-5 of 8-6.

Ondanks dat Venray Lokaal op het nippertje de zesde zetel misliep, was er van teleurstelling nauwelijks sprake. "Natuurlijk hadden we graag die extra zetel gehad", reageerde lijsttrekker Carla Brugman. "Maar ik heb het liever zo, dat het op een eerlijke manier gebeurt, dan dat we via loting een zetel hadden gekregen."

Venray Lokaal is als nieuwkomer de tweede partij. Carla Brugman haalde in haar eentje 1256 stemmen. "We hebben nog helemaal niet kunnen genieten van ons succes. We zaten de laatste dagen steeds met die verschillen in de telling." In Leunen op het stembureau ging het mis. Yvon Peters (17) uit Oirlo kreeg de stemmen van André van Maarschalkerwaard die net boven haar stond. In plaats van 71 stemmen hadden in Leunen drie mensen op haar gestemd. Daardoor liep Peters haar raadzetel alsnog mis. Er ging nog iets fout bij Venray Lokaal. Niet Richard de la Roy maar Ahmet Kocyigit had woensdagnacht op het podium moeten staan als raadslid. Uiteindelijk komt De la Roy toch, in plaats van Peters, in de raad.