Ike Busser trekt zich terug als wethouder

VENRAY | Twee dagen na de verkiezingen heeft Ike Busser (Samenwerking) zich teruggetrokken als wethouderskandidaat. Het is een verrassende move, want Busser (63) voerde als wethouder nog actief campagne.

Door Henk Willemssen

Hij werd door zijn partij ruim voor de verkiezingen als wethouderskandidaat gepresenteerd. Op sociale media wordt zijn plotselinge terugtreden als 'verkiezingsbedrog' betiteld. Lijsttrekker Martin Leenders toont alle begrip voor het besluit. "Ike is acht jaar wethouder geweest. Het is soms een hondenbaan. Rond de verkiezingen heeft hij nog eens de balans opgemaakt en alles de revue laten passeren. Hij heeft een persoonlijke afweging gemaakt en daar heb ik respect voor", zegt Leenders. Samenwerking komt op korte termijn met een nieuwe wethouderskandidaat op de proppen, meldt Leenders. "Voordat de informatiegesprekken van start gaan."

Ike Busser was raadslid en fractievoorzitter van 1994 tot 2010. Daarna werd hij wethouder. Vorige week donderdag, een dag na de verkiezingen, trok hij de conclusie om te stoppen. "Je kijkt nog eens terug. Op hoe lang ik dit werk al doe. Op die donderdag hebben we van alles besproken. Er speelt ook een aantal zaken van persoonlijke aard. Daar wil ik verder niet op ingaan. Maar voor mij vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Ik heb er eerst nog een nachtje over geslapen. Vrijdag heb ik de knoop doorgehakt en het bestuur van Samenwerking op de hoogte gesteld van mijn besluit."

Busser heeft begrip voor de wisselende reacties. "Het is ook een verrassende slotsom. Want ik heb steeds gezegd dat ik door wilde gaan. Maar ik wilde ook tijdig, voordat de stoelendans in het college begint, mijn beslissing nemen. Mensen die kiezersbedrog roepen, daar ik kan niet veel mee. Ik had als lijstduwer 74 stemmen. Dat noem ik nauwelijks kiezersbedrog. Ik krijg op mijn eigen Facebookpagina ook veel positieve reacties."

Busser stopt niet per direct. Hij blijft op zijn post totdat zijn opvolger is benoemd. "Nee, ik verlaat niet eerder het schip voordat we in de haven zijn gearriveerd. Eind mei zal het nieuwe college rond zijn, zo heb ik vrijdag begrepen. Ik heb nog twee maanden om alles netjes achter te laten. Er liggen nog een boel dingen te wachten en die ik ga ik eerst afronden. Voordat ik na 24 jaar politiek afscheid neem." Hij zegt nog een nieuwe uitdaging aan te willen gaan. Voor zijn wethouderschap was hij werkzaam als interim-manager voor zijn eigen bedrijf Busser & Busser Facility Management.